/i/Devlet

  1. 1.
    +25 -2
    anlamazlar bunları o ufak beyinlere sokamazsın..
    neymiş efendim harfler değiştirilmiş bir gecede cahil olmuşlar, lan tipsiz zaten harf değiştirildiğinde okuma yazma oranı %7'lerde geziyor, Atatürk azıcık okuyun da adam olun diye değiştirdi onları..

    Neymiş efendim şapka takmadıkları için asılmışlar..tak..sen çıkan kanuna isyan edersen tabi ki asılırsın, şu an nasıl "anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs" ten yargılama varsa o zaman da o var...

    ama ne okurlar ne görürler ne anlarlar, anlasalar bile "evet ben yanılmışım" deme erdemine sahip değiller..

    koşulsun, sorgusuz, sualsiz, beyinsiz biat etme var, nasılsa onların yerine birileri düşünüyor ne gerek var ki..
    ···
    1. 1.
      +4 -27
      musadenle bir kaç cevap vereyim.

      harf devriminin okuma yazma oranına direkt etkisi yoktur. okuma yazma oranının hızlı bir yukselişe geçmesi yapılan eğitim seferberliğinin sonucudur harf devriminin değil. eğer konuya arap harfleri latin harflerinden daha kolay veya zor penceresinden bakarsak o zaman japonların çinlilerin falan eğitim seviyeleri binde 1 falan olması lazım gelir.

      Evet şapka devrimi yapılır anayasa ile de sabitlendikten sonra sen buna karsı cıkarsan evet anayasaya karsı gelmekten ceza alırsın ve alman da gerekır buna kesınlıkle karsı cıkmıorum. ancak bır anayasanında ınsanların ne gıyıp ne gıymeyecegını belırlemesıde takdır edersınkı dostum yanlıstır.

      evet dostum bu gıbı kucuk seyler gıbı gorunen ama toplumun bır kesımınde buyuk yankı uyandıran bırcok uygulama yuzunden ataturke dusman olan elestıren sevmeyen bırcok ınsan var gunumuzde haklısın ancak buna sebep de bıraz 'evet ben yanılmısım' demesını bekledıgınız halkın o kesımıne karsı ' evet ataturk bazı konularda yanılmıs' dememenız dıyememenızdır.
      ···
      1. 1.
        +3 -1
        Arastirirsan osmanli devletinde yahudilerin hrstiyanlarin vs . Toplumların ne renkte giyinecegi dahi bellidir bunu bir tarih dersinde osmanlıca belge çevirirken okudum . Bak ne diyorum belge . Ayrıca her insan yanılilabilir ve de o seferberliği baslatan ve ilk öğretmen olan kim .
        ···
      2. 2.
        +4 -5
        osmanlı bir islam devleti oldugundan dolayı ve şerri hukukta da gayrimuslımlere nasıl davranılması gerektıgı onlara negıbı haklar tanındıgı veya ne gıbı sorumlulukları oldugu yonunde kanunlar vardır o bakımdan osmanlının yaptıgı uygulamaları buna dayandıra bılırız. ama modern ulke olacaz dıye yola cıkıp sapka devrımı yapmak veya turk halk muzıgının calınıp soylenmesının veya yayınlanmasının yasaklanması sacmadır.

        ben egıtımde seferberlık yapmasını kesınlıkle elestırmıyorum hatta o kosullarda buyuk fedakarlıktı yapılan ben sadece egıtım duzeyının arap harflerı sebebıyle dusuktu savına katılmıyorum.
        ···
      3. 3.
        +2 -3
        Arap alfabesi konusuna aslında konu içerisinde cevap verdim. Eğitim verebilmek için eğitilmiş olmak gerekir. Batıyı pek sevmem ancak gerçeklerden bahsetmekten bahsediyorsak eğitimin, ilimin, sanayinin batıda olduğunu konuşmak gerekir. Bu sebeplerden ötürü batı ile ilişkileri daha da kolaylaştırarak bu alanlarda ilerlenmesi hedeflenmiştir.

        Ayrıca bu işin milliyetçiliğe de etkisi vardır. Eğer ki gelişmiş, özgür bir toplum olmak istiyorsanız kendi dil, bayrak ve gelenek göreneğinizin olması gerekir. insanlık açısından bakarsak ne kadar saçma değil mi? Ancak o insanlık artık bitti ve yok olmak istemiyorsan var olmak için gerekenleri yapmalısın.
        ···
      4. 4.
        +1 -3
        son paragrafta ne demek istedin inan anlamadım
        ···
      5. 5.
        0
        Ayrıca bu işin milliyetçiliğe de etkisi vardır. Eğer ki gelişmiş, özgür bir toplum olmak istiyorsanız kendi dil, bayrak ve gelenek göreneğinizin olması gerekir.

        Bu kısmı yeterli sanırım.
        ···
      6. 6.
        -2
        tamam bu saydıkların osmanlı zamanında da vardı kendı dılımız kendı bayragımız kendı gelenegımız.

        ha arap harflerı bızım alfabemız degıldı dogru aynı latın alfabesı gıbı yanı tutup gokturk alfabesını getırseydık o zaman bu dedıklerıne uygun bısey olurdu
        ···
      7. diğerleri 4
   tümünü göster