/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
https://bilmeyenadam . files.wordpress.com/2012/11/misket-oynayan-c3a7ocuklar.jpg?w=590
  1. 1.
    -2


    Misket (Bilye)



    Misket karşılığını maddi bir şekilde aldığın bir oyundur. Kumarı ben misket oyununda öğrendim. Böyle dizersin misketleri, bir taraf baş olur sonra kafana göre bir çizgi çizersin. Oyuncular kafçiliklerini atarak en uzağa atanın başlayacağı şekilde bir sıralama oluşturulur. Bu nedenle hem misketleri rahat vurabilmek için çok uzağa gitmemeye çalışır hemde öncelik almak için diğer oyuncuların kafçiliklerini geçmeye çalışırsın. Sonra atmaya başlanır. Eğer başı vurursan bütün misketler senin olur. Sonrası baş altı ve devamı diye gider. Baş altını vurursan baş hariç tüm hepsini toplarsın ve böyle devam eder. Eğer ilk atışta tüm misketler bitmediyse atıldıktan sonra arkaya giden kafçiliklerle tüm misketler toplanana kadar devam edilir. Yeri gelir tüm misketlerini kaybedersin ve kafçiliğini, o çok sevdiğin, o sana yarenlik etmiş sana yüzlerce misket kazandırmış kafçiliğini ortaya koyarsın ve kafçiğine karşılık belli bir sayıda misket koymasını teklif edersin. Eğer karşı taraf kabul ederse kafçiğiline oynarsın. Böyle bir stres böyle bir acı yoktur.Miskette bir de ortaklık söz konusudur. Ben ortaklık kavrdıbını burada öğrendim. Benim ortağım tabi ki en yakın arkadaşım gökhandı. Onların çatı katında bir çantamız vardı kazandığımız misketleri bir kasa gibi orda saklardık. Şimdi git hala orda duruyordur o çanta amk. Kazansak da kaybetsek de iyi birer ortaktık. Ayrıca o çatı katına zırt pırt giderdik depolardan su emikler borularla dışarıya akıtırdık amk sırf şerefsizlik olsun diye. Bize çok garip gelirdi çünkü hortumdan bir anda suyu çekip bırakınca basınç farkından suyun dışarıya akması. Fiziğin mucizeleri işte.





    Futbolcu Kartları



    Dönem dönem futbolcu kartları meşhur olurdu. Kartın üzerinde bir numara vardı ve o numaraya göre oynanırdı oyun. Oyuncular kartları ters şekilde ellerinde tutarlar ve hızlı bir şekilde üst üste bir o bir o olacak şekilde atarlardı. Eğer son rakamlar aynı gelirse yerdeki tüm kartları üst üste getiren alırdı. Tabi çok dikkat edilmesi gerekiyor zira şöyle bir çakallık yapardık. Ben hile yapmayı bu oyunlarla öğrendim. Elimizdeki destenin en altındaki kartın son rakdıbına bakardık. Sonra o rakamda gelirse eğer kart el çabukluğuyla alttaki kartı çekip atardık. Bu muallakliği yapmak serbest tabi yakalanırsan geri sokarsın kartı. Bir de ne alakaysa anldıbını hala anlayamadığım şekilde kazanmak yerine ütmek ütülmek gibi saçma salak kelimeler kullanırdık amk hala anlam veremiyorum.





    Taso



    Taso bir garip oyundu. Üst üste dizip başka bir tasoyla onlara vurur ters dönenleri alırdık. Yerde yalnız kalmışın altına girip tıklatma hakkın vardı. Ortaokulda okula zütürüp oynuyorduk. Neyin peşindeymişiz arkadaş enerjiyi adam akıllı şeylere harcamamışız yemin ederim taso nedir ya? Bi de dönenleri falan vardı ay aklımızı gibeyim. Sırf hangi cipsin içinde var diye bulmak için bakkal amcanın cipslerini elleye elleye anasını gibiyorduk paketlerin, cipsler de hep kırılıyordu.





    Gazoz Kapağı (Kapak)



    Sağda, solda toprakta her yerde gazoz, bira kapaklarını arardık. mermer veya taş bulup onlaru düzleştirip taso haline getirirdik ve onlarla oynardık. ben pek beceremezdim hep yamultuyodum kapakları





    Kızlarla Oynanan Oyunlar



    Dokuztaş: 9 parça mermer taşını koyardık üst üste bir kişi topu yuvarlar ve mermerleri devirmeye çalışırdı. Sonra topla diğerlerini vurmaya çalışırken diğerleri de o taşlardan uzaklaşınca taşları dizerdi. Böyle değişik abidik bir oyundu ama kızlarla oynandığı için ayrı ciksi gelirdi bize.

    istop: Resmen ingilizce akılmış yalnız bu oyun isminde zira topu hava atıp ebe topu tutunca istop der ve herkes durur. Lan bu bildiğin stop amk. Oha tespite bak tespit sıçtım resmen. Ama hakikaten öyle yani. Sonra bu ebe bir renk söyler de oyuncular o rengi tutup vurulmaz olurlar. Garılarla oynandığı için ayrı zevklidir raad olun.

    Ortada sıçan: Bu oyun hala pikniklerde falan oynanan güncel bir oyun olduğu için anlatmaya gerek görmüyorum fakat bu oyunun en kalitelileri en sağlamları sokaklarda oynandı beyler. Eski ortada sıçanlar yok artık.

    ip atlama: Kızların kontrolünde olan bu oyun etek altı görmeye en el verişli oyundu o zamanlar dostlar. Etek altı dediğim de bi gibim gördüğümüz yok kilotlu çorap görüyorsun ama etek kalkınca bişey sanıyorduk o nohut kadar beynimizle. Ama bir erkek olarak da fena değildim ip atlamada. Zira evde de hop oraya hop buraya ordan oraya zıplayan yerinde duramayan bir velettim başarılı olmak pek zor olmadı.

    ciksek: Bu tamamen bir kız oyunudur aslında sırf binlik olsun diye oynar erkek oynarsa. Kızların ilgisini çekmek için neler yapılması gerektiğini bu zamanlar öğrendim.


    ···
   tümünü göster