/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 26.
    +1 -3
    ittihatçılar toplanmış gene ahahahahahahahah. istediğiniz kadar kürtçe yoktur diyin embesil herifler, 3-5 tane ilkokul terk ergenin kürtçe diye bir dil yok demesiyle dil yok olmaz. yukarıda da meslek lisesi mezununun biri de helal olsun bilimsel gibmiş yazmış ahahahaha güler misin ağlar mısın amk. özetle vladimir minorsky'i referans verip hiçbir kitabını, araştırmasını okumamış ergenler gelip burada şov yapmış. keşke kopyalayıp yapıştıracağına adam gibi kaynaklar verseydin zütveren.

    vladimir minorsky dediğiniz adam kürt dili tarihindeki bilinen ilk kürdologlardandır. eğer iddia edildiği gibi kürtçe diye bir dil yoksa filolojide olmayan bir dilin dilbilimcisi de olmaz. diğer bilinen kürdologlar için basil nikitin ve fransız prof dr. joyce blau, hollandalı prof. dr. martin van bruinessen isimlerini aratabilirsiniz.

    “Kürtçe de Farsça gibi Batı iran dillerinden biridir. Andreas, Salamann, O. Monn,
    Meillet, Lent ve T. Tedesco da Batı iran dillerinin iki gruba ayrıldığını söylerler. Bunlar
    Güney ve Kuzeybatı iran dilleridir ki, iki grup da birbirlerinden çok etkilenmişlerdir.
    Bu etkileşim ve benzerliklere rağmen, günümüz iran dillerinin birbirlerine yabancı
    gelen birçok özellikleri vardır. Kürtçe ve Farsça özgün niteliklere sahiptirler. Kürtçe
    Kuzeybatı iran kolunda yer almaktadır.”

    Kürdolog Minorsky, Kürtçe ve Farsçanın birbirlerinden ayrı ve bağımsız diller olduğunu söyleyerek bu ayrılıkları beş başlık altında toplar:

    1) Fonetik bakımdan: Kürt dilinin fonetiği Farsçanınkinden ayrıdır.
    2) Ses değişmeleri: Farsça ve Kürtçede bulunan ortak kelimeler ses bakımından büyük bir değişime uğramışlardır.
    3) Şekil ayrılıkları: Zamirlerden tutalım fiil çekim ve bükümlerine, aitlik takılarından isim tamlamalarına kadar birçok ayrılık mevcuttur.
    4) Sözdizimi farkları.
    5) Kelime ayrılıkları.

    Mînorsky, Vladîmîr; Kürtler, Koral Yayınları, ikinci Baskı, istanbul 1992. 6
    Age. Kürt Dilini Tanıyalım

    “Ortadoğu uzmanlarının çok iyi bildikleri gibi, Kürtler, sürgünler dışında Kürdistan olarak adlandırılan bölgede yaşamakta olan ayrı ve farklı bir milliyettir. Kürtlerin çoğunluğu oluşturduğu bu bölge, Doğu Anadolu, Kuzeydoğu Suriye'nin uç yöreleri, Kuzey Irak, Kuzeybatı iran ve Sovyet Ermenistanı'nın (bugün Ermenistan Cumhuriyeti) güney ve güneydoğu topraklarıdır.
    Yüzyıllardır bu bölgeye yerleşmiş olmanın dışında, Kürtler, modern Farsça ile bağlantılı olmakla birlikte ayrı bir Hint-Avrupa dili olan ortak bir dili de paylaşmaktadırlar. Kürtçe konuşanların çoğunluğu şu üç lehçeyi (diyalekt) kullanmaktadır: Kurmanci, Sorani ve Kürdi. Az sayıda Kürt ise Zazaca olarak bilinen diğer bir lehçeyi konuşmaktadır. Hangi lehçe olursa olsun, Kürtçe, dilbilgisi, söz dizimi ve sözlük açısından farklı bir dildir. Ayrıca, Kürtlerin kendilerine özgü bir folkloru, kronik, şiir ve XIX. yüzyıldan beri gazeteciliği de içeren eski bir edebiyatları da bulunmaktadır.” -Prof. Dr. William F. Tucker

    http://m.friendfeed-media...09658755f6e02866d1ffa7313

    http://www.kovarabir.com/...i-butun-bilimleri-kapsar/
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      +1 -2
      ulan amın evladı bi düşün bakalım neden 19. yy de ortaya çıktı bu dediğin adamlar ? neden 19. yy a kadar kürt diye bişey ortada yokken birden ortaya atıldı ? bi de kürdolog demiş aq ahhahahaha
      ···
    2. 2.
      -1
      dıbını yolunu gibtiğimin çocuğu sağdan soldan bulduğu verilerle kendini bi milletmiş gibi gösteriyor çok bilgiliymiş gibi hava yapıyor ama fındık kadar beyni yok küçük hewalin yazık..
      ···
   tümünü göster