1. 1.
    0
    YAŞASIN Kurtuluş Hareketi YAŞASIN GKB!

    Kurtuluş, 1971 silahlı direnişinden sonra hapisten çıkan THKP-C kadrolarının 1974'de THKP-C'nin yayın organı haftalık Kurtuluş Gazetesi ve aylık Kurtuluş Sosyalist Dergi çevresinde oluşturdukları Marksist-Leninist siyasi hareket. Örgüt zaman zaman THKP-C/KURTULUŞ, Türkiye ve Kuzey Kürdistan Kurtuluş Örgütü (TKKKÖ) gibi isimleri kullanmış en sonunda Kurtuluş örgütü (hareketi) adını almıştır. Kurtuluş'un gençlik örgütü Genç Kurtuluşçular Birliği (GKB)'dir. Genç Kurtuluşçular Birliği zaman zaman KURTULUŞ/GKB isminide kullanmıştır. GKB çeşitli zamanlarda silahlı ve molotoflu eylemler düzenlemiştir.
    Kuruluş
    Hareketin kurucuları arasında THKP-C ileri gelenlerinden eski Dev-Genç'liler Mustafa Kemal Kaçaroğlu, Mahir Sayın, ilhami Aras, Ali Demir ve Şaban iba gibi isimler vardır.

    Kurtuluş Sosyalist Dergi, THKP-C'yi kitlelerden kopuk küçük burjuva devrimciliği olarak tanımladı.
    Faşizm kavrdıbını, geleneksel THKP-C kökenli hareketlerin aksine, Türkiye Cumuriyeti devletinin bir niteliği olarak tanımlanmamış, örgüte göre Türkiye'deki faşizmin kapsamı MHP gibi örgütlenmeler ile sınırlanmıştır.
    Dergi, THKP-C de dahil olmak üzere Türkiye solunu geçmişte Kemalizme olduğundan ileri anlamlar yüklemekle eleştirdi.
    Kürt Sorunu hareket içinde çok tartışılmıştır. Sonunda Kürdistan'ın, 4 devletin sömürgesi olduğu kabul görmüştür.
    işçi sınıfı mücadelesini merkez alırken 'anti-faşist' ve ‘anti-sömürgeci’ mücadeleyi de bir arada yürüten çizgi tasarlanmıştır
    Hareket, Ankara merkezli, istanbul, Antalya, Samsun, Trabzon, Rize, Sinop’ta yaygınlaştı. 1978’de Kurtuluş Sosaylist Dergi'nin tirajı 40 000’i aşmıştı. DiSK ve Türk-iş’e bağlı bazı sendikalarda yönetime geldiler veya etkindiler. Kürdistan işçi Partisi (PKK) ile iyi ilişkiler kurdular, Kürdistan için KKÖ (Kuzey Kürdistan Kurtuluş Örgütü) adlı bir örgüt kursalar da KKÖ kitleselleşemeyince fesh edilmiştir.
    12 Eylül sonrası
    12 Eylül Darbesi'nde ilk idam edilen sanık olan Necdet Adalı, Kurtuluş örgütünün liseli kanadı olan Dev-Lis'e mensuptur. Necdet Adalı iki sağcı komandoyu öldürmekle suçlanmıştı.
    Darbeden kısa süre sonra kitle çalışması yapamaz duruma gelen örgüt 1985’te, büyük bir banka eyleminin ardından gelen operasyon ile fiilen sona ermiştir.

    Hareket, 1994 yılında Birleşik Sosyalist Parti'nin oluşumuna katılmıştır. Daha sonra BSP'nin kapanması üzerine 1996 yılında ÖDP'ye katılmıştır. 2002 yılında ÖDP içerisindeki diğer gruplarla çıkan Kürt Sorunu üzerine bir tartışmadan sonra Odakçılar, Hareketçiler ve Troçkistler'le beraber Sosyalist Demokrasi Partisi'ni kurmuştur.

    Son olarak Sosyalist Demokrasi Partisi'nden ayrılan Kurtuluşçular'ın bir bölümü, 2008'de işçilerin Sosyalist Partisi'ni kurmuşlardır. Daha sonra çeşitli örgütlerle birlik olma adına Kurtuluş Hareketinin örgütsel varlığına son vermek isteyen kesim ve hareketi sahiplenen kesim olarak işçilerin Sosyalist Partisi'nde iki grup ortaya çıktı. 2011 yılında partinin 2. olağanüstü kongresi yapıldı. Yapılan kongreden sonra Kurtuluş Hareketi'ni sahiplenen taraf işçilerin Sosyalist Partisi'nden istifa etti. istifa eden Kurtuluşçular, hala öncülü Kurtuluş Hareketi olan Sosyalist Demokrasi Partisi'ne katılmıştır.

    Eleştiriler

    Kurtuluş hareketi, toplumsal politik mücadelelerde yer alan on binlerce kişilik büyük bir siyasi hareket geliştirmesine karşın, 12 Eylül Darbesi karşısında yenilgiye uğramıştır. Bu sonuca yol açan süreçte, sol içi rekabete de bağlı olarak, yaygın siyasi çalışmaların öncelikle öğrenci gençlik içerisinde başlatılması ve bu zeminde küçük burjuva sınıfsal niteliğin ağır bastığı, komünist örgütsel ilkelere uygun olmayan bir hareket örgütlenmesinin yaratılması belirleyici bir nokta olarak görülmektedir.
    işçi sınıfı içerisinde, fabrikalarda, işyerlerinde komünist hücreler kurmak üzere bütün güçle profesyonelce çalışmak yerine, rekabet edilen grupların en güçlü olduğu öğrenci gençlik ve daha sonra çeşitli küçük burjuva tabakalar içerisinde örgütlenme ve çalışma tarzının evrensel komünist ilkelerden uzaklaştığı bir siyasi faaliyete girişilmesi, gevşek hareket örgütlenmesini yaratmıştır.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster