/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
  1. 1.
    +2
    aynı görüşte olan tarih yazarları var. Zaten Türk kültürü çoğu islami tarikatı da etkilemiştir. Bektaşi ve Mevlevi tarikatları bunlardan bazıları. Alevilik zaten Bektaşilik doğrultusunda sonradan çıkan bir mezhep olduğu için bu Türk geleneklerinden etkilenmiş olmaları muhtemeldir.

    Aklıma ilk gelen örnek semazen örneği oluyor mesela (aleviliğe etkisi olarak değil türk-islam tarikatlarına etkisi olarak). Semazenlerin dönmesinin amacı bu hayattayken ölüp döne döne Allah'a ulaşmayı temsil eder.
    Gök Tengri inancına göre ise her insan bedenine kavuşmadan önce Tengri katında ruh olarak asılı durur daha sonra bu ruhlar "döne döne" yeryüzüne inerek bedenine(öz'üne) kavuşur. Kişi öldüğünde ise ruhu yeniden "döne döne" tengri katına cennete yani "uçmağ"a çıkar.

    temsili resim; http://www.bilinmeyenturk...ploads/2013/02/tengri.jpg

    yukarıda anlattığım tüm bu olayları ÖZ Tamgası simgeler. Öz tamgası günümüzde bile hala kullanılır Turan coğrafyasında. Sembolün tipi hitlerin gamalı haçına benzer ama alakaları yoktur asıl anlatılmak istenen ruhun dönerek "öz"üne kavuşmasıdır.
    Şamanların davullarındaki Öz Tamgaları; https://onturk.files.wordpress.com/2011/03/oz5.jpg
    ···
   tümünü göster