1. 2976.
    +1
    Selam yoldaşlar.

    Forumda açacaktım bu konuyu ama hem başlığı takip eden panpalarım içinde hayat kurtarıcı olacağından buraya konuyu yazıyorum.

    STRES

    Stresin ne olup olmadığından bahsetmeyeceğim, biliyorsunuz.

    Akut stres denen kısa süreli stres yararlıdır. Uzak durmanız gereken stres çeşidi kronik strestir.Son ödevleri okuyanlar bilir, beta beyin dalgasında fazla kalmak kronik strese zemin hazırlar.

    Bakalım bu uzun süreli stres(kronik stres) vücutta nelere sebep oluyormuş:

    HÜCRELER

    Her hücrede bulunan kromozomların ucunda telomer denen genetik materyaller bulunur.
    Hücre her bölünüşünde, telomerler biraz daha kısalır ve telomer kalmayınca hücre ölür.Bu aynı zamanda yaşlanmanın da tanımıdır.

    Kronik stresli kişilerde telomerler ALIŞILMADIK DERECEDE KISA OLUYOR.
    2014 yılında yapılan araştırmada stresli çevrelerden gelen 9 yaşındaki çocukların telomerlerinin, daha sağlıklı çevrelerden gelen çocukların telomerlerinden %19 daha kısa.
    Neredeyse 1/5 lik bir hücre yaşamı kaybı.

    BAĞIŞIKLIK SiSTEMi

    Stresliyken yaralarınız daha geç iyileşir ve olduğunuz aşılar daha etkisiz olur. Hatta soğuk algınlığına bile daha savunmasız olursunuz. Nedeni mi?
    Sağlıklı bir insan vücudunda, stres hormonu olan kortizol yangıları bastırır ve bu iyidir. Fakat kronik stresli insanlarda bağışıklık sistemi yüksek dozdaki kortizola alışkındır ve gözardı etmeye başlar. Yangıya sebep olan c-sitokin gibi soğuk algınlığıyla ilişkili proteinler ümmin sistemi tarafından engellenmeden vücuda alınıyor.

    SiNiR SiSTEMi

    Küçüklük dönemlerinde ağır travmalara maruz kalan bireylerin amigdalaları daha büyük oluyor. Amigdala beynin savaş ya da kaç merkezidir.

    Kısacası kronik stres ebenizi tersten görmenize neden olur.

    STRESi AZALTMAK

    1-Azar azar dozu arttırın.

    Bazı insanlar strese doğuştan daha dirençilidir fakat bunu siz de geliştirebilirsiniz. Askerleri gitgide artan dozlarda stresli ortamlara maruz bırakan Georgetown Üniversitesinden Elizabeth Stanley,ABD askerlerini bu şekilde savaşa hazırlıyor.Bu sayede stresli durumlarda sakinliklerini koruyorlar.

    2-Meditasyon

    Meditasyon, nefes egzersizleri, bahçeyle uğraşmak veya koşmak gibi düşük stresli uğraşlar stresi düşürüyor. Dahası bunlar gerçekten fiziksel değişimlere sebep olabiliyor.2014'te Ohio Eyalet Tıp Kolejinin yaptığı araştırma, göğüs kanserinden kurtulan hastalardan yoga yapanların, stresle ilgili sitokin düzeyinin daha düşük olduğu görüldü.

    3-SPOR YAPIN!!!

    Aerobik ve anaerobik egzersizler stresi düşürür. diyor Duke Üniversitesinden pgibolog James Blumenthal. Hatta 2013 te Princeton Üniversitesinde yapılan araştırmada, egzersiz yaptırılan farelerin hipokampusundaki stres tepkilerini engellediği görüldü.

    BEDEN DiLiNE DiKKAT

    Kapalı ve içe dönük bir beden diliniz varsa kanınızda daha çok kortizol hormonu dolaşır. Kollarınızı ve bacaklarınızı açın, yayılın,arkanıza yaslanın. Rahatlayacaksınız ve kortizol hormonunuz düşecektir.

    KAYNAK:Popular Science, Mart 2015
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster