/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 26.
    +5
    arapları aldatarak osmanlı devleti aleyhine kışkırtıp isyana sevkeden ingiliz casusu lavrence’in, yardımcıları nuri said, faysal ve şerif hüseyin ile birlikte şam’da türkleri katlettikten sonra: “evet onları isyana ben kışkırtmıştım. ama böylesine vahşice kan dökeceklerini hiç tahmin etmemiştim. bazı mahalleleri gezerken silahsız türk askerlerinin nasıl öldürüldüklerine bakamadım; tiksindim bu vahşetten” diyerek itirafta bulunmuştur…
    (kaynak: ilhan bardakçı; imparatorluğa veda, hülbe yayınları, istanbul/1985, s.572)
    1916 yılının şubat ayında tarihi erzurum kalesi düşmanın sürpriz bir saldırısıyla düştüğünde, bu durumun osmanlı ordusundaki arap subaylarının çarlık rusyası'nın komutanlarına verdiği bilgiler sayesinde gerçekleştiği anlaşıldı.
    (osman özsoy, saltanattan cumhuriyete kurtuluş savaşı, s.19)
    emir hüseyin'in oğlu faysal, araplara şu bildiriyi yayımlar: "... uyanınız! elele vererek, osmanlı saltanatını yıkma zamanı geldi."
    (fahri belen, 20. yüzyılda osmanlı devleti, s.330)
    her kim türklerden baş getirirse yüz dirhem vereceğim. imdi müslümanlar bir bir türklerin başını kesip getirip 100 dirhemi aldılar.ve türkleri dağıtıp hesapsız kırdılar ve mübaleğa ile mal ve ganimet alıp yine dönüp merve geldiler.
    (tarih-i taberi / cilt 3/ syf-343)
    mekke emiri hüseyin, 11 mart 1917'de bağdat'ı ele geçiren general mod'a, "bağdat'ı turanilerden(türklerden) kurtardığı için allah'a şükrettiğini, ingilizlerin başarılarına duacı olduğunu" bildirecektir.
    şimdi kimse çıkıp bana arapları ve onların döllerini savunmasın.
    ···
   tümünü göster