/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    +1
    http://www.urimage.net/im...015/04/15/AdsızyitzD.jpg

    Pgibanalizciye sorabilirsin ve o sana, “Her türden ruh hastalıkları aileden kaynaklanır. Her türden pgiboz, nevroz aileden kaynaklanır. Aile çok çok hasta insanoğlu yaratır.” diyecektir. Aile tüm nevrozların kökenidir. Ailenin pgibolojik yapısını, insan bilincine ne yaptığını anlamak zorundayız.
    ilk şey şudur: Aile, çocuğu belli bir dinsel ideolojiye, politik dogmaya, birtakım felsefelere, kimi teolojilere koşullandırır. Ve çocuk o kadar masum ve kabullenici, o kadar korunmasızdır ki, sömürülebilir. O henüz hayır diyemez, onun hayır demekle ilgili bir fikri yoktur ve hayır diyebilse bile demeyecektir, çünkü o tamamıyla aileye bağımlıdır, kesinkes bağımlıdır. O kadar çaresizdir ki, aile ondan hangi saçmalığı kabul etmesini isterse istesin aile ile hemfikir olmak zorundadır.
    Aile çocuğun sorgulama yapmasına yardım etmez; o, çocuğa inanç aşılar ve inançlar zehirdir. Çocuk bir kez inançların ağırlığının altında kalırsa onun sorgulaması sakatlanır, felç olur, kanatları kopar. Sorgulama yapabileceği zaman geldiğinde o kadar koşullanmış olur ki, her araştırmasına belli bir önyargı ile başlayacaktır ve önyargılı bir sorgulama hakiki olmayacaktır. Dolayısıyla hakikati keşfetme yeteneğini yitirmiş olur. Çünkü o zaten önceden kabul edilmiş bir çıkarım taşır; o sadece bilinçaltı çıkarımlarını destekleyecek kanıtlar arar.
    ···
   tümünü göster