/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 51.
    +1
    Dostum öncelikle merhaba. Sana son derece basit bir şekilde anlatacağım. Baz aldığım ülke, sanayide üretim rakamlarıyla türkiyenin 3-4 katı rakamlara sahip bir ülke. belki daha fazladır şu anda, ben en son takip ettiğimde öyleydi ama bu konuda daha fazla açıklama yapmaya gerek görmüyorum gerçekler zaten ortada.

    Dostum, bu adamlar eğer sanayi üretiminde bizden 3-4 kat daha fazla bir üretime sahipse, enerji ihtiyacı bizden kaç kat daha fazladır, sen tahmin et. Şimdi sana iki tane link vereceğim. Az ingilizcen varsa anlayabileceğin tablolar var. Sana burada bir parantez açarak güneşli gün sayısı ve güneş verimi konusunda türkiyenin 1/8 oranında güneş alan bir ülke güneş enerjisine bu kadar önem veriyorsa, türkiyede o enerjinin potansiyelini düşünebiliyor musun? ilk link, almanyanın enerji üretimi konusunda güncel durumu var. ikinci linkte ise zamanla almanyanın üretim dağılımının nasıl olacağıyla ilgili planlama var. Yenilenebilir enerji diye bahsedilen parçanın büyük bir kısmı güneş enerjisi olarak düşünülmektedir.

    link1= http://www.cleanenergywir...n-co2-emissions-fall-2014

    link2= http://studentenergy.org/...g/germany-energy-profile/

    aynı örneği üretim rakamları türkiyenin 2-3 katı olan bir başka ülke japonyada görebilirsin. O konuda araştırma yapmayı sana bırakıyorum.

    Bu ülkeler yaptıkları işlerde son derece ciddi ve düzenli ülkeler. iş ahlaklarını, yöneticilerinin vasıflarını tartışmak bile istemiyorum. Türkiye'de olan gerçekleri biliyoruz. Hep aynı örnek veriliyor, "SOMA" ama ben sana başka bir olaydan bahsedeceğim. izmit-gemlik arasında yapılan köprüde halat koptu. Kaç gün tartıştık? Hangi tartışma programında gördün bu konunun tartışıldığını? Kimse ölmedi ondan mı bu kadar rahatız? Ölen olsaydı, halat heryerde kopabilir mi diyecektik, yoksa japon mühendisin suçu mu diyecektik? Biz denetleme işini ya-pa-mı-yo-ruz! Biz kontrol, iş güvenliği, işçi sağlığı konularını ip-le-mi-yo-ruz! Nükleer santral yapmak ciddi bir iştir. Denetimi 10-15 kat daha fazla olmalıdır. Bugün Rusya'da eğitim gören arkadaşlar gelip burada mühendislik yapacaklar, muhtemelen hepsinin ilk iş tecrübesi olacak.
    Bu insanlar hiç mi hata yapmayacaklar?
    Bu insanların arasında hiç mi kafası çalışmayan yandaş yok? Mühendisi eğittin, kaç tane işçi nükleer konusunda eğitildi?
    Gaz kaçağı var mı diye tüpe çakmak tutan işçilerin olduğu türkiye'de, eğitilmeyen işçiler nükleer santralde neler yapabilir tahmin edebiliyor musun?
    Nükleer santralde ufacık bir arızada neler olur biliyor musun?
    Ufak bir sızıntıda, mersinden başlayıp bodrum kıyılarına kadar sızıntı olduğunda, bu ülkenin turizm kaybını hayal edebiliyor musun?

    Sana bir başka konudan daha soru soracağım. Nükleer enerji daha ucuz diyorsunuz. Nükleer enerjide asıl mesele yakıttır. Sivasta uranyum çıkıyor ama yaklaşık %78 zenginlikte. Bir nükleer santralde uranyumun kullanılması için en az %98 zenginlikte olmalı. (Nükleer bombada %99,4 seviyelerine kadar çıkarılmalı) Yani senin uranyum zenginleştirme tesisin yoksa, kullanacak hammadden de yok demektir. çevremizdeki ülkelere baktığımızda, bunu yapabilecek iki ülke var. Tahmin et hangileri?! RUSYA VE iRAN. Tahmin et biz elektrik üretirken kullandığımız hammaddeleri hangi ülkelerden alıyoruz?! RUSYA VE iRAN. Eee, ne değişecek? Hem daha riskli bir yönteme giriyorsun, hem de yine aynı ülkelere bağımlısın. Ayrıca patlamaya hazır bi bomba olan ortadoğuda, düşman gelsin saldırabilsin diye kritik bir bölge oluşturuyorsun. Resmen düşmana "ahan da bak sana hedef" diye zayıf karnını gösteriyorsun.

    Benim şimdilik vaktim bu kadar. ara ara gelip hem sana cevap veririm, hem de konuyu daha detaylı tartışırız. sen o zamana kadar almanya, japonya ve fransa'daki nükleer enerji tesislerine ve üretim kapasitelerine bak. Daha sonra yine bu ülkelerin gelecek yıllardaki enerji politikalarındaki planlamalarına bak. Onlar bzim gibi yapacağım deyip yapmayan ülkeler değiller, böyle diyeceksen şimdiden cevap vermiş olayım. zaten 2010 yılından başlayıp bu güne kadar üretimdeki azalmayı kendin de görebilirsin.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster