1. 1.
    +2
    beyler, başlık iletişimde faydalı bilgiler olsa da oraya "manipülasyon teknikleri" yazarsam buraya girdiğinizde beklentiniz yüksek olacaktı fakat içerikteki teknikleri çok büyük örneklerle veya aşırı detaylı anlatmadım.

    beyler burada sizden istediğim şey beni bir profesyonel olarak görmemeniz, okuyanların büyük çoğunluğu daha önceden bildiği veya farkettiği şeyleri hatırlayacaktır, daha fazlası değil, sizi "üstinsan" yapacak bilgiler değil bunlar.

    neyse lafı fazla gevelemeden ilk 5 tekniği veriyorum.

    1- Yansıtarak Hissettirme

    Bu teknik, doğrudan olmasa da dolaylı bir şekilde muhataba ekgibliklerini hissettirerek onda uygulayıcıya karşı sevgi ve itaat hissi uyandırmak için kullanılır. Muhatabın ekgib veya yetersiz olduğu bir konuyu, başkası üzerinde vurgulayarak muhatapta "iki yüzlülük ve suçluluk" hissi uyandırılır. Yani kişi yetersiz olan kişiye gülerken bir yandan da bunu yaptığı için pişmanlık duyar.

    Örnek: Hedefinizin sivilceleri varsa, sivilcesi olan başka birini gösterip alaycı bir dille eleştirmek; örneğin "surata bak, ayın yüzeyi gibi" diyerek gülmek.

    2-Problem ve Çözüm Üretme
    Bu teknik çoğunlukla ilaç firmaları tarafından kullanılır. Basittir, hedefinizi (veya kitleyi) bir problem olduğuna inandırıp onlarda korku ve endişe yaratırsınız. Ardından bir çözüm getirirsiniz, ve bu çözüm herkes tarafından kabul edilir.

    Örnek: ilaç firmalarının önce bir virüs üretip piyasaya saldıktan sonra, ilacını üreterek bunu pazarlaması.

    3-Mahrum Bırakma
    Bu tekniği babalar sıkça kullanır. Sizin elinizde var olan bir şeyi karşınızdakine az az vererek veya hiç vermeyerek o kişiyi mahrum bırakırsınız ve bunun sonucunda kişi daha itaatkâr olur.

    Örnek: Öğretmenden sözlü notu alabilmek için her dediğini yapıyorsanız ve öğretmen de bu notu vermeyi geciktiriyorsa, bu tekniğin etkisi altındasınız demektir.

    4- Alıntı Yapma
    Tam olarak bir manipülasyon tekniği sayılmamakla beraber, okul kitaplarında bile görebileceğiniz "anlatımı güçlendirici öğeler" kısmında bulunur. Fakat dil anlatım kitabındaki gibi doğrudan bir sözü alıntılamakla sınırlı değildir, ünlü kişilerin hayatından da alıntılar yaparak ikna etme şansınızı artırırsınız.

    Örnek: Yemen'de 9 yaşındaki kızla evlenen pid0fili bir huur çocuğunun, kendini haklı çıkarmak için "peygamber de aişe annemizle bu yaşlarda evlendi" demesi.

    5-iyilik isteme
    Bu teknik, yeni tanıştığınız biriyle aranızda sevgi bağları örmek istiyorsanız birebirdir. Karşınızdakinde size dair olumlu bir izlenim yaratmak için; ondan ufak bir iyilik istemeniz yeterli olur, böylece hedef, sizinle dost olduğunu düşünecektir. Buna pgibolojide bilişsel çelişki de denir. Dikkatli olmanız gereken nokta ise, iyiliğin küçük olmasıdır.

    Örnek: Tanışmak istediğiniz kişiden sigara yakmak için çakmak istemeniz veya saati sormanız gibi.

    ---

    beyler isterdim ki size a'dan z'ye bir rehber yapayım ama üzerinde çok vakit harcanması gerek, ayrıca fazla detay da sizi sıkar.

    önemli olan şey bu yazdıklarımı bilmeniz değil onları uygulayabilmeniz, hatta "gerektiği yerde doğru tekniği" uygulayabilmenizdir.

    beyler klişe olacak ama ilgiye göre devam edecem; zira benim de okulum falan var, çok fazla değil, birkaç kişi bile faydalansa benim için yine iyidir. zaten yedekte birkaç tekniği daha açıkladım, sadece pc'ye geçirecem, hatta çok fazla ilgi olursa elimde adları halihazırda bulunan teknikleri kısa kısa açıklarım eklerim. şu an elimde rahat 15-20 tane teknik var, sadece açıklamam/pcye geçirmem falan vakit alır.

    son olarak sizden istediğim şey, "olum bunlar ne yeaa, dedem de biliyor bunları amuhagoym" şeklinde cevap vermemenizdir çünkü ben zaten bunları akademik seviyede yazsam kimse bir tak anlamayacaktı, o yüzden anlaşılabilir şekilde yazdım.
    ···
   tümünü göster