/i/Soru Cevap

Bilmemek değil başlık açmamak ayıptır.
  1. 1.
    +47 -4
    cengiz han ve bir avuç ordu evet haklısın
    ···
    1. 1.
      +5 -1
      Cengiz han bir avuç orduyla o kadar büyük bi komutan oldu. Son dönemlerinden bahsetmiyorum elbette zaten kafa tutmayı bırak karşısında duracak kimse yoktu büyüdüğünde
      ···
      1. 1.
        +4 -1
        Kimsede gazi osman paşa dememiş amk
        ···
      2. 2.
        +1
        timur olmak isterdim... tarihte hiç yenilmeyen tek hükümdardır...
        ···
      3. 3.
        0
        Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa , Mustafa Kemal Atatürk'ün örnek aldıgım dedigi komutan ruhu şad olsn
        ···
      4. 4.
        0
        iskender olmak isterdim
        simsiyah bacaklarında püskülü olan taşaklı bir atım olmasını isterdim çok hırcın olucak ruhu benle bütünleşcek benle huzur bulcak bir atımda olmasını ısterdım
        ···
      5. 5.
        0
        iskender ağır bin kanka bil istedim
        ···
      6. diğerleri 3
    2. 2.
      +10 -1
      Cengiz Han Moğollar Hazar'a ulaştığı sıralarda ölmüştür. Batı seferlerini torunları Hülagu, Batu Han ve Silezya'ya hatta Bohemya'yı geçip Bavyera içlerine kadar ilerleyen en yakın generali Sübedey(Kırım Hanı olmuştur kısa bir süre)'dir.

      Cengiz Han'ın önemi Moğollar'ı tek sancak altına alıp Yasa dediği bir takım kurallara boyun eğdirterek Turan'ı tekrar canlandırma hareketleridir. Ayrıca Çin Seddi'ni geçip Kuzey Song hanedanına son vermesi gerçekten büyük bir kumandan olduğunun göstergesidir fakat onun da yenildiği savaşlar vardır.

      Not:Sübedey(Türkçesi Subutay diye okunur)hiç yenilgi almamış, büyük bir öngörüş uzmanıdır. Savaş öncesi, savaşı hayal ederek düşmanın bütün manevralarını hesap ederek doğru hareketler sonucu kendisinden kat kat daha fazla sayıda ve üstün zırhlarıyla Bohemya(Çek'lerin atalarıdır.Şarlman'dan bile eski bir krallıktır)ordusunu mağlup etmiştir ve bu olay yarı dağlık alanda gerçekleşmiştir(atların manevra kuvvetleri için dezavantajdır)

      Not 2:Cengiz Han'ı yücelten kendisi değil o zamanlarda hüküm süren Kerait Hükümdarlığı'nın Han'ı Tuğrul Han sayesinde gerçekleşmiştir. Yani tek başına bir şeyler başarmadı bu adam.

      Not 3:Orduları 1 avuç değildir fakat düşman her zaman Moğollar'dan sayı açısından üstün olmuştur.
      ···
      1. 1.
        0
        halid bin velid (seyfullah=allahın kılıcı) anlamındaki komutan yenilgisiz nadir komutanlardandır ve cok ünlü bir sözü vardır Sizin, hayat ve şarabı sevdiğiniz kadar, ölümü seven bir orduyla size geldim
        ···
      2. 2.
        0
        Subutay Tuva Türkü'dür.Bir soylunun veya derebeyinin oğlu değil demircinin oğludur.

        Her yıl Bozkır Kültürünün acımasız hayat koşullarıyla başa çıktı hatta o da değil yıllardan beri süre gelen bir olay bu.Sert diyardır bozkırlar. Güçlü olamayan hayatta kalamaz.

        Mevareünnehir'de ki islam'a yönelen Türkler'den nefret ederdi. Zorla asimile edilenlerden söz etmiyorum bahsettiklerim kendi istekleriyle boyun eğenlerdir. işte bu yüzden Cengiz Han'ın ordusuna katıldı. Zamanında düello gibi bir şey varmış Moğollar'da, Cengiz'in atını tek okla vurmuş, yere yığmıştır. Sonra arkadaşlıkları başlamış

        Yıldırım Savaşı taktiğinin ilk örneklerini Kama Savaşı sırasında göstermiştir. Ayrıca hiç bir kimsenin alamadığı kadar büyük toprak parçalarını kan döke döke almış ve Altın Orda resmi olarak kurulana kadar yönetmiştir.

        Ayrıca Subutay sadece savaşçı değil ayrıca çok güzel bir analizciydi. Avrupa'dan irlanda'ya kadar 20 yıl sonrasına kadar bir rapor hazırlamış, Ögeday Han'a sunmuştur.

        Bu raporda avrupanın tüm krallarının derebeylerinin kontrol gücü birbirleriyle olan ilişkilerini varlıklı tüccarların siyasetle olan ilişkileri nerede ne zamanda hangi ürünlerin yetiştiği hangi nehrin ne zaman donduğu etnik yapının dinin etkisinin nerede ne kadar olduğu v.s. her şey hesaplanmış ve sonuçları ortaya dökülmüştür. ancak hanın ölümü sonrası kurultay için geri dönülmek zorun da kalınmış daha sonrasında ise sübedey resmen emekliliğini isteyerek tula'ya yerleşerek ölümüne dek savaşlardan ve siyasetten uzak kalmıştır.

        Ayrıca Hülagu Bağdatta'yken o ölümü seven ordular nedense kapıları Moğollar'a açmışlardı. Halife'nin kanı dökülmemesi için ata bağlanıp sürüklenirken de sizin o ordu yoktu. Anca Baybars gibi yine Türk komutanları kurtardı bütün Orta Doğu'yu
        ···
      3. 3.
        0
        son paragraf muallak dilinde yazılmış. öncesi hakkında da bi bilgim yok ama subutay denen nihale bu kadar önemli olsaydı bilirdik.
        ···
      4. 4.
        0
        Avrupa Askeri Okulları'nda bütün stratejileri öğretiliyor.Sun Tzu 1, Sübedey 2.Bilip bilmeden konuşmayın.
        ···
      5. diğerleri 2
    3. 3.
      +5 -1
      Tabiki de Tengrinin armağanı Cengiz Han.
      ···
    4. 4.
      +1 -13
      Biz Tengri'ye inanmıyoruz @2.3
      ···
      1. 1.
        +2 -2
        Benim atam binlerce yıldır tek Allah'a inanıyor.Ne puta tapmış ne de ateşe. inandığımız şey aynıysa isimlerin ne anlamı var? Anlatılmak istenen varlık aynı.
        ···
      2. 2.
        -3
        Senin atan barbarmıydı
        ···
      3. 3.
        +1
        Barbar kelimesinin anlamı yabancı demektir. Rumlar'ın kendileri dışında herkese söylediği bir kelimedir. Mesela bizde gavur vardır onlarda barbar.

        Hunlar Avrupa'ya geldiğinde Romen'ler, Selçuklu'lar Anadolu'ya geldiğinde Rumlar bu adı takmıştırlar.Çünkü tanımıyorlar, nerden geldiğimizi bilmiyorlar.

        Daha kelime anldıbını bilmeden gelip burada hakaret etmeye çalışma. Beceremiyorsun.Amk putperesti.Kim bilir zamanında kaç tane Allah'a tapıyodunuz.
        ···
      4. diğerleri 1
    5. diğerleri 2
   tümünü göster