/i/Soruları Alayım

  1. 1.
    0
    El ile istimnanin hükmü nedir?
    ···
    1. 1.
      0
      muhterem hocaefendimizin cevabını bizzat aktaracağım delikanlı;

      Dinimiz fıtrat dinidir ve insanların fıtrattan sapmalarına müsaade etmemektedir. Masturbasyon, fıtrata, yani genel olarak insanın yaratılışına, özel olarak da organlarının yaratılış gaye ve görevlerine ters görülmüş ve Islâm bir fıtrat dini olduğu, bu da fıtrata uymadığı için zaruret hali olmadıkça haram ya da en azından mekruh görülmüştür.

      Dinimiz, kişinin bütün hayatını içine alan ve her konuyu değerlendiren bir dindir. Bu sebeple insanın hayatında önemli bir yer tutan cinselliği ve eğitimini de ihmal etmemiştir. Belirli ölçüler içerisinde helal dairesinde keyfe kafi gelecek şekilde düzenlemiştir.

      Dinimizin hedeflediği ideal toplum yapısında en önemli yer tutan aile mefhumu için evlilik tavsiye edilmiş, gençlerin evlenene kadar iffetlerini korumaları emredilmiştir. Cenab-ı Hak şöyle buyurmaktadır:

      “Evlenme imkânını bulamayanlar ise, ALLAH, lütfu ile kendilerini varlıklı kılıncaya kadar iffetlerini korusunlar…”1

      Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz de her fırsatta evliliği teşvik etmiş, evlenemeyen gençlere oruç tutmalarını ve bu sayede şehvetlerine mağlup olmamalarını tavsiye buyurmuştur.

      “Kim evlenmeye güç yetiremezse oruç tutsun. Çünkü oruç onun için şehveti kıran bir araçtır.”2

      işte bu bağlamda mastürbasyon caiz görülmemektedir. Çünkü mastürbasyon mübah olsaydı, kolay olduğu için oruçtan önce o tavsiye edilirdi. Ayrıca Kur'an-ı Kerim’de:

      “Ve onlar ki, iffetlerini korurlar; ancak eşleri ve ellerinin sahip olduğu (câriyeleri) hariç. (Bunlarla ilişkilerden dolayı) kınanmış değillerdir. Şu halde, kim bunun ötesine gitmek isterse, işte bunlar, haddi aşan kimselerdir.”3 ayet-i kerimesinde haddi aşanlar olarak tabir edilen kimselere alimlerimiz mastürbasyon yapanları da katmaktadır.

      Kısacası: Masturbasyon dinimizin müsaade ettiği bir yöntem değildir. Özellikle bunu alışkanlık haline getirenler, bir haz alma yöntemi olarak görüp uygulayanlar haram işlemiş olurlar. Bununla birlikte bir kimse eğer şehvetine mağlup olup zinaya düşme tehlikesiyle karşı karşıyaysa, “iki haramdan birini tercih etme”, “iki zarardan başka alternatif yoksa, küçük olan zarar tercih edilir”, “zaruretler haram şeyleri mubah kılar” kaidelerince mekruh olmakla birlikte mastürbasyona başvurabilir. Hatta zina yapması kesinse, bu durumda mastürbasyon yapması vacip olur.

      Elbette mastürbasyonu hafif ve zararsız görmek mümkün değildir. Mastürbasyon ihtiyacını ortaya çıkartan sebepleri düşünmek ve bunlara çareler bulmak gereklidir.

      Başta oruç olmak üzere, islâmî ve imanı meselelerle meşguliyet ve insanı günahtan koruyan bir çevrede bulunmak kişinin iffetini muhafaza eden, onun harama gitmesine engel olan en güzel çarelerdir. Çünkü gayri meşru yollara şeytan teşvik eder, nefis baskı yapar, hisler de sıkıştırır. Onları susturacak en tesirli çare, kalbi ve ruhu ulvî şeylerle meşgul etmektir. Ahlâklı kimselerle arkadaşlık etmektir.

      Mastürbasyona başvurmak gibi anormal durumlara düşmemek için sık sık imanî eserleri mütalâa etmek, aklı ve kalbi devamlı îslâmî hizmetlerde çalıştırmak, ulvî şeyleri düşünmek, lezzetleri kıran ve acılaştıran ölümü çok sık hatırlamak, harama nazardan sakınmak ve müstehcen yayınlara iltifat etmemek lâzımdır.''

      evet delikanlı hoca efendimizin engin bilgilerinden akıttığı bu mübarek sudan sende yararlanmış oldun, aferin sana.
      Tümünü Göster
      ···
   tümünü göster