/i/Soru Cevap

Bilmemek değil başlık açmamak ayıptır.
  1. 1.
    0
    hahahaha. Ben pek çok belgesel izledi, bu olayın pek çok kitabını okudum...

    Almanya bunlar olmasa bile moskovayı belkide ebediyen alabilirdi. Oradan nereye ineceğini de biliyoruz..

    Sorun çok başarılı ama "SABIRSIZ" bir komutanın savaşı komuta etmesiydi.
    Alman ordusu soğuk iklim şartlarına dayanamazdı. Öylede oldu. Pek çok nazi askeri soğktan can vermiştir. Geri gelenler vatan hainliği ile yargılanmıştır. Sadece içinde Rusya'nın içinde bulunduğu kışın etkisinin geçmesini bile beklese kazanabilirlerdi.

    Eğer merak ediyorsan sana cevap vereyim evet. Amerika da Avrupa da ki nazi kamplarını ve üstlerini napalm uçakları gibi bombardıman uçakları ile bombalamıştır. Ama hitlerin rusyayı aldıktan sonra Türkiye'ye ilerleme olasılığı da vardı. avrupa ve asya arasındaki yardım hattını ortadan kaldırabilmek adına bence. neyse iyi akşamlar.
    ···
    1. 1.
      0
      rusya cehpesinde 6. ordu'nun hitler tarafindan stalingrad savaşında yalnız bırakılması(4. ordu ile birleşeceklerdi) bir etken. yine aynı şekilde yapılan hatalardan biri de, 6. ordu'nun 1942 güney taaruzu'nun esas amaçlarından biri olan, bu harekatın kuzey kanadını korumak iken, stalingrad'ın aşağısında volga nehrine ulaşmak ve şehre dokunmamak üzere planlarken hitler'in gereksiz bir şekilde "şehri ele geçirin" emri vermesidir. şehre girilmesinin bu savaşta almanya için hiç bir önemi yoktu. ruslar şehre asker yığdılar. devamlı yeni asker gönderdiler. hitler bu yemi yuttu. önce ordu gruplarını böldü. ordu grubu a ve b olarak. 4. panzer ordusunu saldırının ana hedefinden alıp stalingrad'a yolladı. ruslar, 19 kasım'da oluşturdukları 1.5 milyon kişilik ordu ile almanların kanatlarını koruyan zayıf ordulara taarruz ettiler. bir hafta içinde 6. ordu kapana kısıldı.

      aslında bu ilk günlerde bir yarma emri verilseydi, almanya'nın en iyi hücum gücüne sahip 6. ordu, arkasındaki rusları dağıtıp oradan çıkardı. ama hitler "hayır" dedi; "orada kalacaksınız". evvelki sene demyansk cebinde mahsur kalan 70 bin askeri havadan ikmal etmişti. goering'e başarılabilir mi diye sordu, goering "tabiiki" diye cevap verdi. 6. ordunun kaderi bu görüşmede belli oldu. havadan ikmal yapılmaya başladı ancak ordu günlük ihtiyacının 10 da birini alabiliyordu. zaman geçtikçe asker zayıfladı, zayıfladı ve tam bir yarı ölüye dönüştüler.

      durumun vehametini kavrayan almanlar von manstein önderliğinde bir kurtarma gücü hazırladılar. havanın kötülüğüne, rusların asker sayısının çok daha fazla olmasına, aradaki mesafenin 300 km olmasına aldırış etmeden ilerledi von manstein. stalingrad'ın 30 km yakınına kadar da geldi; ancak geri kalan mesafeyi gidemediler. ruslar, yan taraflardan çok baskı yapıyordu. paulus'a "çık emri" verilmesini istedi. hitler reddetti. ısrarlarını sürdürdü ancak bu sefer paulus bunu reddetti. sonuçta da 6. ordu 350 bin askerinden 260 binini ölüme, geri kalanını da kızıl orduya teslim etti.

      tabi bu savaşta hitler kadar, japonların yaptığı aptallıklar da göz ardı edilecek cinsten değil. naziler, sscb ile savaşırken, hitler japonlar'a "biz batıdan taaruz ederken, siz doğudan yardım edeceksiniz" demişti. savaşın en önemli sebeplerinden biri de, kafkas petrollerini ele geçirmekti. ne var ki, japonlar daha bol miktarda petrol kaynaklarını amerika'dan temin edebileceğini düşünerek, pearl harbor hava taaruzunu başlattı ve almanlar'ı yalnız bıraktı.

      almanlar'ın kaybetmesinin sebebi olarak gösterilebilecek, bu ve bunun gibi bir çok neden vardı. en büyük nedeni, elbette ki hitler'in yanlış savaş stratejileriydi. ancak, 200 f-16 ve 50 b-52 ile, hitler'in manyakça emellerini bile, noktası noktasına yerine getirebileceğini düşünüyorum.
      Tümünü Göster
      ···
   tümünü göster