/i/Tespit

  1. 1.
    +2
    ”ingiliz milleti beni sever.”

    ismet inönü sofra hizmetine bakanlardan birine getirttiği “Akşam” gazetesini çarşaf gibi açarak okumaya koyulunca, bu çarpıntılar dayanılmaz bir vaziyet ihtiva etmekteydi.

    Atatürk, bir müddet susmuş, gözlerinin ucu ile sağında, solunda ve karşısında oturanlara ”Bu ne acayip hal” demek ister gibi bakınıyordu. Fakat sabrı yine taşmamıştı.

    “-Ne okuyorsunuz o kadar dikkatle, bizim dizbağı havadisini mi?”

    Bu sözler üzerine ismet Paşa’nın, kendisiyle Atatürk arasındaki kağıt perdenin arasından şöyle mırıldandığı işitildi:

    “-Diz bağı nişanı mı? O da ne?”

    Atatürk yine sükûnetle:

    “-Siz duymadınız mı?” dedi. “-Bir Amerikan gazetesinden naklen bütün dünya matbuatına yayılan havadisi? ingiltere Kralı bana dizbağı nişanı verecekmiş. Söylendiğine göre bu, ingilizlerin en büyük nişanı imiş.”

    ismet Paşa hayli soğuk bir tavırla:

    “-iyi ama, bu nişanı size hangi sebeple vereceklermiş?” diye söylendi.

    “-Bunu herkesten çok sizin bilmeniz lazım gelir. ingiliz milleti beni sever de ondan…”

    Kaynak: Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Politikada 45 yıl

    Ayrıca TBMM resmî sitesinde yayınlanan Türk Parlamento Tarihi TBMM V. Dönem (1935-1939) adlı kitapta şu satırlar yer almaktadır:
    (... ) ismet Paşa ile Mustafa Kemal Paşa 1937 yılında görüş ayrılığına düşmüşlerdir. Özellikle iktisat Bakanı Mustafa Şerefi eleştirmesi, onun istifasından sonra da Celâl Bayar'ın iktisat Bakanlığına getirilmesi, Hatay sorunu, Gazi Orman Çiftliği'nde kurulacak fabrika, Nyon Konferansı, Dizbağı Nişanı, Atatürk'ün hastalanması, inönü'nün yorgunluğu ismet Paşa ile Atatürk'ün arasını açmıştır. ismet Paşa 18 Eylül 1937 akşamı Atatürk ile istanbul'a giderken trende Başbakanlıktan ayrılmaya karar vermiş ve uzun bir dinlenme izni almıştır.
    ···
   tümünü göster