/i/Tespit

  1. 51.
    +16
    Ulan şöyle boş adamları gördükçe deli oluyorum
    Kuran da bir birinin geçerliliğini söndüren ayetler vardır.
    Bunların amacı toplumu alışılagelmiş hastalıklardan bir anda değilde yavaş yavaş kurtarmaktır.
    Mesela bir balığı kirli sudan temiz suya bir anda koyarsan balık ölür(Yanlışlıkla bilmeden tecrübe ettiğim olay)

    Neyse devam edeyim
    bu tür birbirini etkisiz kılan ayetlere nasih-mensuh denir.
    Nasih ayetler geçerliliği ortadan kaldırır. Mensuh ayetlerin geçerliliği ortadan kalkar.(Tabi alıntı yaptığın için bunlara cevap verebilmeni beklemiyorum bunu buraya alıntıladığına göre yeterince bilgili birisi değilsin)
    "Hurma ağacı meyvelerinden ve üzümlerden de içki ve güzel rızık elde edersiniz."[1]

    Dikkat edilirse, burada bir atıf yapılmıştır. Bir sekr (içki), bir de rızk-ı hasen (güzel rızık)... Henüz içkinin yasak olduğuna dair hiçbir şey gelmemiştir. Daha sonra başka bir âyet geliyor:

    "Sana şaraptan ve kumardan soruyorlar. De ki: O ikisinin de büyük günahı vardır. insanlara bazı faydaları varsa da, günahları faydalarından büyüktür.."[2]

    Evet, bunların zâhiren bir kısım faydaları var gibidir ama, hakikatte ise günah ve zararı daha çoktur. Bu ikinci tenbihten sonra ise:

    "Ey inananlar! Sarhoşken ne dediğinizi bilmedikçe namaza yaklaşmayın."[3]

    Bu üç devrede mesaj, bir kısım tembihlerle fertlerin kafalarında içki ile alâkalı değişik soru işaretleri belirmiştir. Artık bunca ima ve işaretten sonra son ve kesin hükmü ortaya koyma zamanı gelmiştir:

    "Ey inananlar! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), (üzerinde yazılar yazılmış) şans okları (çekmek ve bunlara göre hareket etmek) şeytan işi pisliklerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz."[4]

    gerisini okumadım bunlardan daha mantıklı bir şey değildir heralde.

    edit iniş sırasına göre sıralamalar yapmışsın aklınca bir şey bilmediğin buradan belli.
    Ayetler sırayla inmeye başlamıştır ancak önce biri bitsin sonra diğeri başlasın olmamıştır. Yanlış hatırlamıyorsam bakara 10 yılda inmişti. Yani senin verdiğin bakara ayetini bakaranın inişe başlama tarihi bağlamaz. Hadi eyvallah istersen gerisinide okur cevaplarım.
    ···
   tümünü göster