/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    +2
    varsa alabilirim, fakat önce bi evrimi size açıklamama izin verin (sayılar pek te tutarlı olmayabilir, kusura bakmayın)

    Evrim, ilk aminoasidin oluşması ile başlayan, yaklaşık 4 milyar yıldır süregelen ve devam edecek olan bir uyum sağlama, adaptasyon, ayak uydurma sürecidir.

    Evrim, sürekli mükkemmelliğe doğru gitmez. yani evrimimizin ilerki dönemlerinde doğaüstü yeteneklere, kusursuz bedene, sıradışı şeylere sahip olmayacağız. Evrim kendini sürekli iyiye zütürmeye değil, ortama uyum sağlamaya çalışır. ilerleme dönemleri (zekasal olarak vs) uyum sağlamanın getirdiği bazı şeylerdir.

    Peki ilk aminoasit (ya da protein de diyebilirsiniz) nasıl oluştu? bunu oluşturacak bir güç lazım, bir şey lazım öyle löp diye oluşmaz bu.

    Tabi öyle hadi bakalım bi toplanalım diye bu elementler bir araya gelmedi. 4 milyar yıl önce, dünya şunun gibi bi yerdi: https://www.youtube.com/watch?v=Ytp9f36K3hI
    bu sıralar, yaşamın başlangıcından önce dünyada hangi kimyasal hammaddelerin olduğunu bilmiyoruz, fakat tahmin edebiliyoruz (tahmin, varsayım kelimelerini hafife almayın. bu tür şeyler zütten uydurma, sallama gibi şeyler değil, eldeki veriler ile, akıl ve mantık çerçevesinde bir bilimadamı topluluğunun bir şey üzerinde kafa yormasıdır). Akla en yatkın olanlar arasında su, karbondioksit,metan ve amonyak var. Bu sadece bizim dünyamızda olan bir şey de değil. tabi o sıralar lav denizleri, metan dolu bataklıklar, yanardağlar, şimşekler, uv ışınları, ne tak ararsanız var tam bir cehennem yeri.

    Bilimadamları bu ortamı taklit etmeye çalışmışlar; bu maddeleri bir kaba koymuşlar ve kıvılcımlar, uv ışınları vermişler kaba. Sonuç: başlangıçta kaba konulanlardan çok daha karmaşık olan moleküller barındıran koyu kahve bir çorba. Özellikle bunun içinde aminoasitler bulmuşlar (proteinlerin yapıtaşları). Daha sonra, dünyada yaşamın ortaya çıkmasından önceki kimyasal koşulların laboratuvarda taklit edilmesi sonucu pürin ve pirimidin adı verilen organik maddeler elde edilmiş. bunlar da dna'nın yapıtaşlarıdır.

    Peki neden evren bunu yapıyor, niçin gezegenler, atomlar, organlar böyle bi "sistem" içinde?

    Evren, kaba bi tabirle çok yaşamaya çalışır, enerji tasarrufu yapar. , kararlı olmaya çalışır. Etrafımızda gördüğümüz her şey şöyle ya da böyle, kararlı atom denizleridir. Enerji tasarrufu derken ne demek istiyorum? Yerçekimsiz ortamda su yuvarak halini alır, sabun köpükleri yuvarlak olmaya, tuz kristalleri küp şeklini almaya yatkındır çünkü bu, sodyum ve klorür iyonlarını paketlemek için en kararlı yoldur. Su ve köpük te kendini yuvarlak yapar, çünkü basınç onları bu şekle getirir. basınç her yerde eşit olmaya çalışır çünkü bir yerde toplanınca biraz enerji ister.

    Gezegenler, atom nedenini tam anlayamadığım fakat gökbilimcilerin gayet iyi bildiği nedenlerden dolayı bir şekilde ortasında muazzam bir kütle bulunduracak ve etrafında dönecek şekilde dizilir, hücreler bir organ oluşturacak şekilde, organlar kendisini yönetecek en azından bir sinir ağı bulunduracak şekilde (bazılarında bu dna'dır), insanlar kendisini yönetecek birisini seçecek şekilde yatkındır.

    Peki neden dünya?
    Bu şartların oluşması için çevredeki en uygun yer dünya idi çünkü. Güneşten gelen enerji iyiydi, ortamda gerekli elementler ve enerji vardı, yerçekimi ve basınç uygundu. Atmosfer dediğimiz çevresini yerçekimi sayesinde saran gazların içindeki elementler yaşam oluşturabilecek elementler idi. Tabi bazı sıkıntılar mevcuttu, şartlar da hep değişiyordu fakat evren gibi canlılar da sonsuza kadar yaşamak istediği için kendilerini kopyalamak istediler (bu çok uzun bi konu ayrıntılarını bilmiyorum be hacı) ve ortama uyum sağlamaya çalıştılar, işte biz buna evrim diyoruz.

    Yerçekimi, basınç falan gibi etkenleri azımsamayın, yerin dibinde su bile kaynatamazsınız.

    Ha, bu çeşitlilik dediğimiz şey ise tamamen kusurlu klonlamadan geliyor. hücre kendini kopyalarken kusursuz bir kopyalama gerçekleştiremiyor ve örneğin guanin koyacağına sitozin koyuyor, çevre de etkili buna tabi.

    aklıma geldiği kadarı ile bir şeyler açıklamaya çalıştım, bu bilgilerin çok daha kalitelilerini öğrenmek için, ekgiblerimi farketmek için richard dawkins kitaplarını (özellikle gen bencildir ve gerçeğin büyüsü'nü) okumanızı, celal şengör dinlemenizi ve evrimağacı gibi kaliteli sitelerden araştırmalar yapmanızı diliyorum efendim

    edit: Sorus(n)u olan olacaktı başlık, fakat gel gör ki inci sözlük buna müsaade etmiyor
    ···
   tümünü göster