/i/Hayvanlar

  1. 1.
    +22 -5
    Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler.”

    “Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan, diğer hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma ve korunma hakları vardır.”

    Bu cümleler Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin maddelerinden bir kaçı. Kürkü için diri diri derileri yüzülen rakunlar, dişleri sökülen filler, boynuzları sökülen gergedanlar, tecavüz edilen eşekler, Endonezya’da tecavüz edilmek üzere satılan orangutanlar, arenalarda mızraklanan boğalar, yaşam alanları yok edilen geyikler, ceylanlar, kuşlar, her gün çeşitli kimyasallarla zehirlenen balıklar ve deneylerde kullanılan hayvanlar...

    Hayvanlar deneylerde nasıl kullanılıyor?

    Ortopedik implantların özelliğini görmek uğruna canlılar önce sakat bırakılarak, geliştirilen ürün hasar verilen bölgeye yerleştiriliyor ve canlıdaki etkisi inceleniyor. Omurilik felcini incelemek için fareler kilolarca bir kütlenin sırtlarına bırakılması ile felç bırakılırken, kanser ilaçlarının etkisini incelemek uğruna sağlıklı canlılar kanserleştiriliyor.

    Aşağıdaki videoda 30 yıl gün ışığı görmeyen şempanzelerin gün ışığına ilk kez çıktıkları an yer alıyor. Şempanzelerin verdiği ilk tepki, her ne sebeple olursa olsun bu durumun onlara yaşatılmamasının gerekliliği tüm çıplaklığıyla ortaya seriyor.

    (bkz: https://www.youtube.com/watch?v=x7PAMgNEtSY)

    Bu işin birde kozmetik boyutu var.

    Her yeni pudra, göz farı, ruj, şampuan, rimel, oje vb. kozmetik ürünleri için, Draize testleriyle binlerce hayvan, özellikle tavşan günlerce acı çektirilmekte, acımasızca işkence edilmekte ve gözleri kör edilmektedir. Her yıl binlerce hatta milyonlarca hayvan deneylerde acımasızca öldürülerek laboratuarların çöplüklerine atılmaktadır.

    Belki ‘’Hayvanlar Üzerinde Test Edilmemiştir’’ ibareli ürünleri tercih edersek, firmaları hayvanları test aracı olarak kullanmaktan vazgeçirebiliriz.

    Ayrıca Brezilya’da yapılan protestoyu da hatırlatmakta fayda var

    Hayvan hakları için yapılan protestoda bir ecza laboratuvarını basan eylemciler, deneylerde kullanılan 178 köpeği kurtardı. Laboratuvarda şirket tarafından üretilen ilaçların yan etkilerini test etmek için kullanılan 178 Beagle cinsi köpek kafeslerinden eylemciler tarafından bırakıldı. Ertesi gün yüzlerce eylemci bariyerler yerleştirilen laboratuvarın önünde eylem yaptı. “Köpekleri kurtarın” yazılı pankartlar taşıyan eylemcilerle polis arasında tekrar çatışma çıktı. Polis gaz bombası ile saldırırken eylemciler üç aracı ateşe verdi.

    Sadece biraz empati kurabilmek ve farkındalık yaratabilmek adına birkaç resim.

    http://www.imgim.com/8247incit497797.jpg
    http://www.imgim.com/5191incif6861919.jpg
    http://www.imgim.com/7957incic2191334.jpg
    http://www.imgim.com/8434incia2937314.jpg
    http://www.imgim.com/6411incii7133175.jpg
    http://www.imgim.com/3547incii8172598 .

    Edit:öfkem bu işi para için yapan kozmetik firmalarına odaklıdır ve asıl dikkat çekmek istediğim konuda bu. Bilimsel deneyler konusunda aşağıdaki tartışmada fikrimi açıkca belirttim evet ilaç kullanıyorum evet bilimin gelişmesi için kurban verilmeli ama şempanze deneyi de bilimsel bir deney ve insanlığa hiçbir getirisi yok bence bunun denetimi sıkılaştırılmalı kozmetik amaçlı deneyle bilimsel deneyi aynı kefeye koyamicağım gibi bilim insanlarıyla paranın kölesi cani binleri de aynı kefeye koyamam her neyse sadece bilgilendirip dikkat çekmek istedim. Bunu eklememin sebebi de kendimi daha iyi ifade etmek, uzun, gereksiz ve sert bulduğum tartışmaları hafifletmek. Saldırmanıza gerek yok sakin olun biraz unutmayın tartışmak bilgi alışverişidir öfkeyle saldırıp ortamı germek değil
    varsa fikriniz insan gibi dile getirin insan gibi tartışalım

    özetse @16
    ···
   tümünü göster