/i/Tespit

  1. 26.
    0
    Aman yarabbim ben bu kadar saçma bir yazı görmedim. Bu cahillik değil tamamen yarı cahillik. Çünkü arkadaş bildiğini sanıyor bazı doğru bilgiler ile harmanlayıp iteliyor. Aman diyeyim bu tarz entryleri adamdan sayıp da bir yerde bilgi diye paylaşmayın fena rezil olursunuz bak benden söylemesi. Japonya 17. yüzyıldan beri düzenli olarak mütercim yetiştir. Mütercimlik aile geleneğidir ve bir çok aileye de yayılır. Avrupa'dan sırf bir gemi dolusu kitap geliyor adamlara daha o dönemler her türünden. Okuyorlar ve uyguluyorlar. Avrupa'da o dönemin en üstün tıp ülkesi olan Hollanda seviyesinde tıp öğreniyor adamlar. Mühendislik ve diğer dallar da cabası. Yani o bir anda Japonya ilerledi işleri mahalle ağzıdır. Eğer kısa sürede ilerleyen bir ülke görmek istiyor isen Kore'ye bakacaksın. Bakacaksın bakmasına ama sadece bakmakla kalacaksın büyük ihtimalle. Çünkü ülkedeki eşari(yani nakilci) zihniyet değişmedikçe daha böyle 100 yıl adamlar ilerleyecek sen de ülkenden oturup bakacaksın. Hatta ve hatta eğer böyle devam ederse tarımı, hayvancılığı yok ettiğin için bir süre sonra inşaat sektöründen de para kazanamayıp bir manda altında sana ait olmayan bir ülkede iç çekerek tarih kitaplarına bakacaksın. Eğer gelişmek istiyor ve islamda kesin kararlı isek tek yol maturidiliktir. Bu çok açıktır.
    ···
    1. 1.
      0
      yanlışın var moruk 17 yy diyorsun yine yanlış diyorsun 16 yy de osmanlını viyanayyı kuşatmasının bile detaylarını alıyorlardı, kaldıki mühendislikti tıp dı oydu buydu okuyup ögreniyorlar diyonda adamlar neden 19 yy de ABD ve avrupaya yüzlerce ögrenci gönderdi? neden 19 yy modernleşicem ben dediginde 300 yıllık senin bahsettigin birikimi kullanıp silah yada makine yapmadıda %99 unu avrupadan ithal etti? 20 yy kadar bütün silah ve makineler avrupa ve ABD geliyordu çogu mühendisi daha avrupada egitimde idi, senin dedigini dogru sayarsak japonlar malın önde gidenidir oluyor çünkü 300 yıllık bilgi birikimi ile 19 yy de modernleşmede avrupaya ve ABD ye adeta yeni dogmuşçasına bagımlı oldugundan senin mantıgını dogru kabul edersek japonlarda gibe sürülcek akıl yoktur anldıbına geliyor.

      19 yy de osmanlıyla japonyayı karşılaştırırsak osmanlı japonyanın yanında uzay çagını yaşıyor kalırdı.

      ha aynı tak bizd oldumu? oldu japonlar samurayları öldürdü modernleşmeye karşı diye bizde 19 yy nin hemen başında yeni çerileri öldürdük modernleşmeye karşı diye.
      ···
    2. 2.
      0
      O sadece Japonlara özel bir şey değil. Bütün devletler dönemin en önemli savaşları ile ilgili bilgi alıyorlar o zaman. Mütercimliğin aile geleneği olması 17.yüzyılda başlar. Osmanlı uzay çağını falan yaşamıyordu Osmanlının tek bir artısı vardı o da düzenli ve gelişmiş devlet geleneği. Adamların ülkesindeki mütercim oranı senin ülkendeki okuma yazma bilen adam oranından daha fazla. Avrupa'ya öğrenci göndermek onların gelişmemiş olduğu anldıbına gelmez. Sadece Avrupa onlardan daha gelişmiştir ve Avrupa'dan öğrenecek çok şeyleri olduklarını düşünüyorlar ve gayet de haklılar bu konuda. Bunu o aradaki farkı kapatmak için kullanıyorlar. Zaten Avrupa'daki üniversitelerin bir çoğu da öğrencilerin halihazırda sahip oldukları bilgilerden öğrenme istekleri ve çabuk öğrenmelerinden çok memnun kalıyorlar ve özellikle Venedik ve Viyana Üniversiteleri (zaten ingilizler ile oluşan siyasi sürtüşmelerden dolayı ingiltere tercih edilmediğinden öğrenciler dallarına göre değişse dahi genellikle Viyana yahut Venedik'e gönderilmiş) öğrencilere bulundukları ülkeye hizmet etmeleri için para dahi teklif ediyorlar. Ancak öğrenimini tamamlayan Japonlardan bir kaçı hariç tamamı eve dönüp öğrendiklerini öğretmek ve daha da geliştirilmesini sağlıyorlar.
      ···
   tümünü göster