/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
  1. 1.
    +2 -2
    nin büyük olduğunu düşünüyorum.Bu düşüncenin aklıma glemesi ilk olarak kurtadam efsaneleri Türklerden kaynaklanıyor olabilir mi?diye düşünmem ile oldu. Biraz araştırma yaptım.Öncelikle çoğu kültürde bu hayvanımsı insan diye geçen yaratıklar var.
    Türklerin mitolojisinde itbarak adı verilen şeyler var.Bu it bildiğimiz it,barak kelimesinin kökeni veya kendisi tam hatırlamıyorum siyah tüylü köpek anlamında ve gene şuanda kullandığımız baraka gibi yaşanılan yer anlamı da var.

    Oğuz destanında da Oğuz Han bu Kurt gibi kavimle karşılaşıyor. Savaşıyo.Yeniliyor Sonra tekrar savaşıp yeniyor. Bulundukları bölge olarak Kuzey-Batı asya denmekte. Yani avrupa.

    Tabi eski Yunanda da M.Ö 5.yüzyılda kurta dönüşebilen canlılardan bahsetmekte.Biz de bu kültürden etkilenmiş olabiliriz.Ya da kurtadam dedikleri kurt postu giyen bir kavim olabilir.

    Ama mesela Avrupa Hun imparatorluğunun avrupanın büyük bölümüne hükmetmesi/etkisi altına almasından dolayı bu efsaneler biizm de katkılarımız olup daha da yayılmış olabilirler.Ki mesela Kurtadamlar aydan etkileniyor galiba, Türklerde de Ay'ın yeri var.

    ikinci olarak filmlerde falan Kurtadamlar gnelde Vampirlerle savaşıyorlar. Bunun da esinlenilmesi. Osmanlı imparatorluğu ile. Drakula olarak bilinen kazıklı voyvodanın savaşı olabilir. Türk mitolojilerini araştırırsanız daha detaylı sonuçlara varabilirsiniz.Ben aklımda kalanları yazdım.

    Kurt adam denilenler de Türk olabilir. Türklerin de sembolü olarak kurt gösterilmekte. Yani hayal gücü ile efsaneleşmiş olabilir. Kurtadamlar gerçek de olabilir. Bunu bilemem tabiki kesin kanılara varmak zor.

    Özet:Efsanelerin de gerçeklik payları vardır.
    Not:resim ararken gördüm kurtadam hastalığı denilen birşey de varmış. Efsanenin çıkış noktası hastalık olabilir.
    Not2:Yazının yazılış amacı Kurt filmlerinden etkilenmem değil merak edip araştırmam ve araştırmamın nedeni de burdaki bir yazıdan aklıma gelen soru.
    ···
   tümünü göster