/i/İnanç

İnanç
  1. 176.
    0
    aslina bakarsak alevileri ayri kilan sey sadece sizin tarafinizdan hz alinin halife olarak zanedilmesi degil mi?

    eger öyleyse bu benim icin ve bir cok sunni icin sorun degil. neden baska birinin halife olduguna inandiginiz icin bu kadar farklisiniz ?
    ···
    1. 1.
      +2
      Kardeşim olay tam olarak öyle değil Hz.muhafazid'in Veda Hutbesinde kendisinden sonraki halifenin Hz.Ali olması gerektiğini kapalı bir cümleyle söylüyor.Hz.muhafazid'in vefatından hemen sonra daha Hz.muhafazid'in cenazesi dahi kalkmamışken halifelik olayı patlak veriyor ve biranda bir seçim yapılarak Hz.Ebubekir halife seçiliyor Müslümanlar arasındaki ilk kutuplaşma burda yavaş yavaş baş gösteriyor. Burda Hz.Ali'nin hakkı yenildiği gibi Hz.Ebubekir öldükten sonra dahi gene hakkı verilmeyip 2 halife geçtikten sonra ancak halife olabiliyor. Halife olduktan sonra zamanın Mısır valisi olan muaviye isyan ediyor ve aralarında bir savaş yaşanıyor bu savaş Sıffın savaşıdır üstelik bu savaşta muaviyeye destek verenler arasında Hz.muhafazid'in eşi Hz.Aişe'de var. Savaş başlıyor ve Hz.Ali galip durumdayken muaviye hileye başvurup askerlerinin mızraklarının ucuna Kuran sayfalar geçiriyor. Bunu gören Hz.Ali askerlerini durduruyor.Ve 2 taraftanda birer elçi muaviye ve Hz.Ali'nin yanına gidiyor muaviyenin elçisi Hz.Ali'ye diyor ki '' ikimizde birer hakem seçelim bunlar kendi aralarında konuşup Kuran'a göre bu işi halletsinler '' Hz.Ali kabul ediyor ve iki taraftanda birer hakem gönderip ortada buluşturuyorlar.Bu olayın sonunda iki tarafında halife olmayacağına seçimle yeni bir halife seçileceğine karar veriliyor.
      Bu karar Hz.Ali'ye olduğu gibi veriliyor ve Hz.Ali kabul ediyor lakin muaviyeye ise hakem seçtiği kişi gelip karşı tarafla anlaştığı ve halifenin artık kendisi olduğunu söylüyor.
      Bu olayın sonucunda 2. çatlak oluşuyor ve taraflar tam olarak belli olmaya başlıyor
      -Ali'nin Tarafındakiler
      -Muaviyenin tarafındakiler
      -Hariciler(ikisininde tarafında olmayanlar)
      Bu olaydan 4 sene sonra Hz.Ali hariciler tarafından şehit edildi.Ali taraftarları Hz.Hasan'a bağlılık yemini ettiler.
      Ardından muaviye tam anlamıyla halifeliğini ilan etti.Bu gelişmelerin ardından muaviye Hz.Hasan'a bir elçi gönderidi ve kendisinin halifeliğini tanımasını istedi.Hz.Hasan bu duruma karşı çıktı ve ordu topladı.2 ordu karşı karşıya geldi Muaviye Hz.Hasan'ın askerlerine seslenerek yanlış yolda olduklarını söyledi ve Kurandan örnekler verdi Hz.Hasan'ın askerlerinin bazıları Hz.Hasan'a isyan edip ona saldırdı bazıları ise muaviyenin ordusuna geçti.Hz.Hasan yara aldı fakat bu yara ölümcül değildi. Savaş başladı ve muaviye gene galip gelmeyeceğini gelse bile çok asker kaybedeceğini anladı ve savaşı yarıda kesti zira Hz.Hasan yaralıydı ve bunu fırsat bildi bu gelişmelerin ardından muaviye gene Hz.Hasan'a bir temsilci heyeti gönderdi bu olayı Kuran'a göre halledelim dedi.Hz.Hasan hem yaralı hem de askerlerinin içinde huzursuzluk olduğu için kabul etti. Görüşmelerin ardından muaviye halife oldu Hz.Hasan halifelikten vazgeçti lakin muaviye öldükten sonra kendisi hayattaysa halifeliğin kendine geçmesi, eğer hayatta değilse halifeliğin kardeşi Hz.Hüseyin'e geçmesi şartını sundu ve muaviye söz vererek kabul etti.
      Muaviye ömrünün son yıllarına gelince oğlu yezidi halife yapmak düşüncesindeydi ama ortada bir anlaşma vardı bunun yollarını düşünüyordu ve tek çaresi Hz. Hasan'ı öldürmekti bunun üzerine Hz.Hasan'ın karısına zehir göndermiş ve eğer onu zehirleyip öldürürse ona oğlu yezidle evlendireceği sözünü vermiştir bunun üzerine Hz.Hasan'ın karısı Hz.Hasan'ı zehirlemiştir ve Hz.Hasan şehit olmuştur.

      Muaviye yezid için halktan yeterince biat alamamıştır zira ortada bir anlaşma vardır lakin yezid zorla başa geçmiştir ve başa geçer geçmez Medine valisine mektup yollamış Hz.Hüseyin'e değilde kendisine biat edip Hz.Hüseyin'i tutuklamasını istemiştir aksi takdirde onu ölümle tehtid etmiştir.Bu sırada Hz.Hüseyin Küfeli halktan kendisine bağlılıkları olduğunu içeren sayısız mektup alıyordu ve Küfeye gelip burda halifeliğini ilan ederse ona destek çıkacaklarını söylüyorlardı.Hz.Hüseyin yezid Medine valisine o mektubu atmadan önce Hz.Hüseyin yanındaki 70 kişiyle Küfeye doğru yola çıkmıştı. Bunun haberini alan yezid 4500 kişilik bir orduyla Kerbela denilen yerde Hz.Hüseyin'in yolunu kesti. Burda bir savaş çıktı Hz.Hüseyin ve yanındaki 70 kişi öldürüldü,Hz.Hüseyin'in kafası kesilip mızraklara geçirildi, cesedi atlar tarafından çiğnetildi ve daha nice şeyler yapıldı.

      işte bu olaydan sonra islam alemi birleşmemek üzere bölündü
      -Şiiler
      -Sünniler

      emeviler islam'a sayısız yenilikler kazandırmış iyi veya kötü ama kazandırmış bu olaylardan dolayıdır ki emeviler'in islam'a kazandırdığı yeni şeyleri Aleviler yapmamıştır, şuanda da yapmaz ama Sünniler yapar bunun için arada biraz fark vardır.
      Tümünü Göster
      ···
   tümünü göster