/i/İnanç

İnanç
  1. 176.
    0
    Selam panpa
    Benim aklımda alevilik ile ilgili bir kac soru var.
    1-Mesela alevi olan biri camiyi reddedip benim ibadethanem cemevi diyebilirmi. camide neymiş gibi laf edermi. şimdi mesela sunniler tamamen camiyi benimsiyor ve hic biri camiyi reddetmiyor ibadethane olarak.o açıdan soruyorum. yani alevilikte iki farklı görüş oluyomu.
    2-ayrica mesela alevilerde icki tuketimi sunnilere nazaran cok cok fazla turkiyede.ben cok alevi tanidim. icmeyenine rastlamadim.(tabi ben gencleri tanidim haliyle).ama cidden cok iciyolar.bu alkol tuketiminin geleneksel bir gecmişi varmı.ya da gunah degildir görüşümü var.
    3- mesela peygamber efendimiz(s.a.v) kuran ve islamın inişinin ve kavraminin tamamlanmasindan sonra günlük farz olan namaz ibadetini hep aynı ölcüde kılmış.ama ben namazda ne amk diyen alevide taniyorum. aklima bir soru takiliyo. egerki Allahin emrettigini kendi kafasina gore degistiren bir mezhep hak mezhep midir. şirk koşmak söz konusu mu sence. veya sence alevilik birmezhep midir bir kültürmüdür. eger mezhepse diger mezhepler gibi neden camide namaz kilma yerine cemevinde namaza eşdeger görülen ibadet i yapiyolar.bu marjinalligin dinde yeri varmidir sence.
    ···
    1. 1.
      +1
      1-Der panpa çünkü dediğim gibi Caminin emevi dayatması olduğunu düşünüyorlar ama Camide neymiş veya Camiye aşağılayıcı bir cümle kurmazlar hatta Camilere giden Aleviler bile vardır ki sayıları çok fazladır ama bunun yanında Camilere sövenler de olabilir yani farklı görüşler mevcut. Sünnilerinde Cemevlerine sövenleride var birşey demeyenleri de var onun gibi.

      2-Haklısın bu konuda ama geleneksel bir geçmişi yok, herkesin bildiği üzere Alevilik Sünniliğe nazaran biraz daha rahat bir mezheptir yani Sünnilik gibi katı bir inanç sistemi yoktur. (Allah'a,peygamberlere vb. dinsel ögelere inançtan bahsetmiyorum yanlış anlama )
      Günah değildir inancı yoktur ama dediğim gibi daha rahat bir mezhep olduğundan dolayı içenlerin sayısı bir hayli fazladır. Zaten içkiye ben şuana kadar günah diye içmeyen görmedim ne Alevi ne de Sünni ama genel olarak Sünnilerin bu konuda biraz daha tutucu olduğunu söyleyebilirim.

      3-Bu soruyu yukarda çok cevapladım sana da oralardan alıntı yapıp cevaplayacağım ilk önce kültür mü yoksa mezhep mi diye sormuşsun (mezhepler fikir ve düşünce ayrılığından oluşur Alevilikle Sünnilik arasında fikir ve düşüncelerde fark vardır bundan dolayı Alevilik bir mezheptir zaten.) ama bu sorunun doğrusu kültür mü yoksa inanç mı olacak o sorunun da cevabı ;

      Bu konu hakkında da değişik düşünceler var bazıları inanış der bazıları felsefe der ama bana soracak olursan felsefeye daha yakın bir inançtır, Sünnilik ise bir inançtır bunun farkını küçük bir örnekle açıklayayım ; Alevilikte insanı insan olduğu için, hayvanı hayvan olduğu için sevmek gibi daha nice felsefe vardır ama Allaha, peygamberlere inançta vardır Sünnilikte ise bu inançların koyu olmasının yanında felsefeden bahsedemessin Sünnilikte insanı, hayvanı yaratan Allah olduğu için seversin.

      Neden camiye gitmezler bu sorunun cevabınıda şöyle açıklayayım dediğim gibi camilerin emevi dayatması olduğunu düşünürler. ibadet yapmak içinde öyle gösterişli yapılara ihtiyaç olmadığını düşünürler bu düşüncenin sebebi.Hz.muhafazid zamanında da Cami olmadığından ve Hz.muhafazid 'in ibadetini mescit gibi küçük bir yerde ve gizli olarak yapmasından kaynaklanır, sırf gösteriş olmasın diye şuanki cemevlerine benzeyen mescitlere benzeyen yerlerde kılardı namazlarını.

      Namaz olayına gelince inkar edenler var evet ama bana öğretildiği kadar Müslümanlığın içinde namaz vardır ve farzdır Camiye gitme konusunu bilemem gidilmeyedebilir ama namaz kılmak farzdır namaz kılmayıp, oruç tutmayıp ben Aleviyim diyorsa onun ki Alevilik ve dolayısıyla islamiyet değil bu inancı istismar etmektir.
      Tümünü Göster
      ···
    2. 2.
      0
      Eyw saol. vakit ayırıp cevaplamışsın. tesekkurler
      ···
   tümünü göster