/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +1
    işim gereği ekonomi takip ediyorum ve aklımdakileri söylemek istedim ne kadar katılırsınız size kalmış *

    öncelikle baştan işimi söylemem gerekirse gemi acente şirketinde yönetici personelim.. gelelim ekonomik mevzuata;

    arkadaşlar ilk önce bi geriye gidelim bundan 5 bilemediniz 10 sene öncesine, neden mi? şuan ki zaman dilimi ile o zamanki arasında ki farkı görmeniz için..

    sene 2005-2006 civarı, denizcilik herkesin yapabildiği veya bildiği bir meslek değil.. haliyle bu meslekteki abilerim o zamanlarda inanılmaz paralar kazandılar.. sadece bir acentede personel olan bile tek başına evini geçindirir üstüne haftada bir bilemedin iki kere gece takılmaya çıkardı.. gemiler geldiğinde kontrole açığa gidildiğinde 2-3 karton marlboro sigara ikram edilir eğer kaptanla aranız iyi ise alkollerin krallarınıda alırdınız..

    her ay 10dan aşağı geminiz olmazdı.. haliyle ne sigara ne de alkol masrafınız hatta gemiden aldığınız bazı erzaklarınızı bile gemi size verirdi.. altında arabanız işi biliyorsanız paşalar gibi taklırdınız.. hepsinden önemlisi bi saygınlığınız vardı..

    navlun payı, dolar kuru, acente bill'lerine hiç girmeyeceğim karışık.. fakat şunu bilin sadece bir gemi tahliye veya yüklemesinden yaklaşık 6 ile 8 bin dolar kazanırdınız..

    gelelim günümüze..

    arkadaşlar bırakın yukarıda anlattıkalarımı şu aralar gemi bulmanız bile o kadar zor ki, örnek vermem gerekirse yaklaşık 28 gündür ofiste mal gibi oturuyorum.. yapacak hiç bişeyim yok.. çoğu armatör piyasaların düzelmesini bekliyo..mal ithal edecek firmalar mal ithal etmiyorlar çünkü adam 1 ay sonrasını göremiyor..mal elinde kalır diye korkuyorlar..nolcak lan satar, satmasada ne zarar eder ki derseniz size şöyle bir örnek vereyim..ben kasalı cam ithal ediyorum..x firması o gemiyi malla getirtmek için gemi maliğine yaklaşık 60.000 dolar ödüyor.. yani bugün hiçbir firma 1 dolarını bile israf edemez halde..

    yukarıda bahsettiğim maaş, saygınlık, ikramlar şuan hepsi %60 civarında düşmüş durumda.. doların şuan ne kadar olduğunu söylemem gerek yoktur sanırım.. yurt dışından adam dolarla mal alsın türkiyede kur istikrarsı olsun adam mal gibi kalsın bunu hiçbir yatırımcı istemez..siz de eğer mantıklı bir vatandaş iseniz işinizden zarar etmek istemezsiniz..

    bu arada işimiz dolarla o yüzden sürekli dolar bazında konuşuyorum..

    denizcilik sektörü olarak sürekli bir düşüş sürüyor, bir zamanların denizci adam aç kalmaz sözü hafiften yalan oluyor gibi.. piyasalar böyle giderse, mesleğinizi ona göre seçin derim..

    not:ekonomiyi takip edin arkadaşlar hayatınızı her yönden etkileyecek bir faktör..
    ···
   tümünü göster