/i/Devlet

  1. 51.
    +2 -1
    lan komplo teorisi olsun da ne olursa olsun. ulke savastan yeni cikmis, milliyetcilik ve baglilik had safhada. cevresindekiler ataturku cok seviyor ve liyakatle bagli. adamin hastaligi baslangici tedavisi ve olumu tamamen doktorlarin esliginde herkesin gozu onunde oldu. en onemlisi o zaman insanlar boyle huur cocugu degildi, gecmisi biliyorlardi ve ellerindeki nimetin kiymetini biliyorlardi. cahil olmasan ve o zamanki konjonkturu biraz tahayyul edebilsen anlardin suikast olmadigini.
    ···
    1. 1.
      +1 -4
      puahahaha kardeş kusura bakma kahkaha attım ☺
      o dönemi hiç ama hiç bilmediğin, okulda aşılanan "ya ya ya şa şa şa" ile kaldığın anlaşılıyor
      Mustafa Kemal Ankara meclisinin açılmasından itibaren çok sert 1 muhalefet ile karşı karşıyadır; bu muhalefetin en büyük sebebi de kendisinin "diktatörce yönetme sevdası"dır.
      Meclis zabıtlarında bu muhalefetin izlerini görürsün
      Hatta Lozan görüşmeleri sırasında "millete yalan söylüyorsunuz, ingiliz basınında sizin anlattığınız şeyler yok" diye ağır muhalefete başladıktan kısa süre sonra milletvekili Ali Şükrü Bey, Mustafa Kemal'in şahsi koruma alayı komutanı Topal Osman tarafından öldürülmüştür ve Topal Osman da başına iş geleceğini anlayınca Çankaya'yı basmıştır "bana emrettiğinizi yaptım, şimdi bana ne yapıyorsunuz" der gibi
      Mustafa Kemal'i şahsen seven çok az insan vardı maalesef, çok yalnız 1 insandı
      hele 1930'lardan itibaren ismet Paşa da onu iyice arka plana itmiştir. O da 1935'ten itibaten ismet Paşa ile mücadeleye başlamış ve 1937-1938 döneminde onu öldürmek bile istemiştir.
      Ayrıca ironik olarak, kendisine karşı olan muhalefeti "suikast" bahanesi ile sindirmiştir hep. Hatta Kahraman Kazım Karabekir Paşayı bile astıracaktı izmir Suikasti bahanesi ile (aslında parti kurup güçlü muhalefet olması sebebiyledir) Ama asker huysuzlanınca asamamıştır ama ölene kadar onu göz hapsinde tutmuştur
      ···
   tümünü göster