/i/Tespit

  1. 1.
    +82 -16
    Çok zeki ve çok yaratıcı bir lider. Tam anlamıyla herşeyine hayranım. Çok büyük insan Timur ...

    Size yaptığı birşeyden bahsedeyim;

    izmir kalesi o yıllarda şovalyelere aittir (belki tapınakçılardır.) Ve orayı Aydınoğlu Umur Bey'den sonra hiç kimse fethedememişti. Osmanlı bile 7 yıl deneyip alamamıştı.
    Başbuğ Timur geldi.. Komutanlarını topladı ve kaç günde alırız diye sordu.
    Bazı komutanlar 5 ay dedi, bazısı 1 yıl dedi, bazısı 3 ay dedi, alamayız diyen bile vardı vs.
    Timur, büyük bir savaştan çıkmış ordusu ile  izmir sahil kısmını kuşattı ve her zaman olduğu gibi kale komutanına “Teslim olun, boşuna debelenmeyin” uyarısını gönderdi. Zira kendine bu denli güvenmesi haktı, çünkü bugüne dek kuşatıp da alamadığı hiçbir şehir yoktu. Fakat izmir’in konumu çok farklıydı. 3 tarafı denizler ile çevrili ve donanmasız alınması imkansız olarak nitelendirilen bir şehirdi. Timur’un donanması yoktu. Ve daha önce Osmanlı’nın iki kez kuşatmasına rağmen alamadığı izmir’de, bu uyarıya kulak asmadı. Timur adeti üzerine 2. kez uyarısını gönderdi. ilk uyarı dikkate alınmaz ise, ikinci uyarıda  daha önce aldığı bir şehirde yaptıklarını anlatır  ve “direnirseniz size de aynısını yaparım” demeye getirirdi. Kale komutanına “isfahan’da, Sivas’ta, Hindistan’da neler yaptığımı hiç mi işitmediniz” diyerek gözdağı verdi. Çünkü Timur bu şehirlerde çok acımasız metotlar kullanmıştı. Fakat bu uyarı da dikkate alınmadı. Artık kuşatma hız kazanmış, Timur’un saldırması bekleniyordu. Bütün dost, düşman tarihçilerin “Belki caniydi ama Askeri bir dehaydı” demesinin sebebini net olarak anlamamızı sağlayan bir strateji geliştirdi Timur. izmir kalesini çevreleyen denizi taşlar ile doldurdu ve savaş alanını genişletti. Daha sonra merdivenler ile kaleye tırmanışlar, hiç durmadan atılan mancınıklar, büyük izmir kalesini düşürmeye yetmişti. Timur, “Donanmasız imkansız” denen izmir’i 7. günün sabahında (bu sayı farklı kaynaklarda 15 gün olarak da geçer ve bence de 15 gündür) düşürmüştü ve yine adeti üzerine başta kale komutanı olmak üzere, içerideki bütün Bizans askerlerinin kellelerini alarak kule yaptı. Bu hadise Constantine’de duyulduğunda adeta şok etkisi yarattı. Bayezıd’ın yenilmesiyle sevince boğulan Bizans, kendilerine vurulan bu darbe ile neye uğradığını şaşırmıştı. Ve büyük bir donanma ile izmir’e destek gemileri gönderdiler. Constantine’nden gelen bu donanma, izmir açıklarından göründüğünde, Timur kale surlarına mancınıklarını hazırlattı ve beklemeye başladı. Fakat bir gariplik vardı, Mancınıklarda dev kayalar, ateş topları değil, kalede öldürdüğü askerlerin kelleleri vardı. Emri ile mancınıklar gelen Bizans gemilerine bu kelleleri fırlattı. Düşmana korku vermeyi seven Timur, bu sayede bir çok şehri de kılıç dahi sallamadan almıştı. Burada da bu taktiği işe yaradı. Gemilerin içine düşen kelleleri gören Bizans askerleri, korkudan gemileri limana yanaştırmadan geri çekildiler. Bir süre sonra Bizans, Timur’un Constantine’i kuşatma ihtimalini düşünerek kendisine sandıklar ile altınlar göndererek bağlılığını bildirdi. Ve izmir ilk defa Türk ve müslüman bir devlet adamı tarafından fetih edilmiş oldu. Peki Bizans bağlılığını bildirmese, Timur istanbul’a yürür müydü? Onuda başka bir zamana bırakalım…

    izmir denince aklıma hep bu gelir. Ayrıca Atatürk'e göre Timur dünyanın en büyük askeridir.
    Atatürk "Ben Timur'un zamanında gelse idim onun yaptıklarını yapamazdım ama o benim zamanımda gelseydi benim yaptıklarımdan daha büyüğünü yapardı" demiştir.
    ···
   tümünü göster