/i/Devlet

  1. 1.
    +2 -6
    Üst soruyla bağlantılı olarak, hep Suriyeliler açasından baktık, peki Suriyelilerin yerleştirildikleri şehirlerdeki halkın tepkisi nasıl?

    Halk mültecilerin şehirlerine ağırlık getirdiğini düşünüyorlar. Yaşamın zorlaşmasının sebebi olarak mültecileri görüyorlar. Ben şuna benzettim bu bölümü, Avrupa Topluluklarının kendi üzerine ‘sindiremeyecekleri’ yani ekonomisi kötü olduğu için kaldıramayacakları Türkiye’yi almak istememesi gibi. Tekrar konuya dönersek halkın rahatsız olma nedenlerini şuraya bağlayabiliriz; Mesela ben bir işyeri sahibiyim, bir Türk işçisi çalıştırıp ona asgari ücret vereceğime, o paraya 2 tane Suriyeli işçi çalıştırabilirim. Bizzat 2. ağızdan duyduğum olay ; ‘Kendi yanımda çalışanları çıkardım, onların yerine Suriyelileri aldım ve çok düşük ücretle çalıştırıyorum.’ Demiştir. Sadece çalışma hayatıyla ilgili değil, kiralık evlerde de sorun var. Yükselen ev kiraları, kiracıları bıktırmış durumda. işte bu kamplardan kentlere gelen mülteciler artık geri dönme umutları kalmamış, kampın bulunduğu şehirler de değilde cazibesi yüksek olan büyük şehirlerde daha iyi bir hayat sürebileceklerini düşünmüş veya biraz birikim yapıp Avrupaya gitmeyi düşünen insanlar.

    Şunuda ekleyeyim, mültecilere yer ayarlamak ve yaşayacakları rahat koşullar sunmak için dolandıran insanlar var. Bu mültecilerin ilgisini çekmekte. Bununla ilgili BMMYK’nın bir açıklaması var ve bu tip durumlar için uyarı bildirgesi hazırlamış ve bu tip durumlarda kendilerini bildirmeleri için uyarıda bulunmuştur.



    Şuanda mülteciler için neler yapılıyor?


    Türkiye müteciler için 4 yılda 8 milyar dolar harcadığını söylerken, uluslar arası yardımlarla 400 Milyon dolar geldi, Avrupa Komisyonu 1 milyar dolar teklif etti fakat AFAD’ın sadece günlük harcamadı 2.5 Milyon dolar (BBC). Yukarıda Numan Kurtulmuş ‘ un sözlerinden alıntılayıp yapılan kamplardan ve burada kalan mültecilerden bahsettik. Ayrıca devamında eklediği şu sözleri aşağıda yazacağım empatiyle alakalı olacaktır : "Onların kaçıp gelebilecekleri bir Türkiye'si vardı. Allah muhafaza Türkiye böyle bir durumda kalsa bizim kaçıp gideceğimiz neresi var. insanların medet umacağı neresi var, düşünmek bile istemiyorum. Türkiye bu anlamda esenlik yurdudur. Yeni Türkiye istikametinde yürümek sadece bizim için değil, bütün bölge ülkelerimiz için de önemli, bütün insanlık içinde önemli. Bu seçim bunun seçimi. insanlar Türkiye'nin yapmış olduğu bu destekleri gerçekten gönül huzuru ile karşılıyor. Dünyanın neresine de gitsek gerçekten el üstünde tutuluyoruz."

    Şuanda Türkiye’de mülteciler için pek çok yardım kuruluşu gönüllü dernekler bulunmakta. Yürütülen sosyal sorumluluk projeleriyle mültecilerin hayat şartları iyileştirilmeye çalışmaktadır. UNHCR BM Mülteciler Yüksek Komiserliği sitesinde mültecilerle ilgili açıklamalar, bilgilendirmeler ve mülteciler için destek kampanyaları yürütmekte.

    Suriyeli çocuklar için özel okullar yapılmış ve müfredat hükümet tarafından onaylanmış ve kitaplar Katar ve Suudi Arabistan’dan geliyor. Okullarda dini eğitim ve medrese eğitimi de veriliyor. Bazı okullar yasal değil ve bizden farklı olarak cumaları tatil. (milliyet)

    Ayrıca ülke liderleri bir araya gelerek mülteci sorunlarını tartışmakta. En son Ahmet Davutoğlu ve Aleksis Çipras mültecilerle ilgili bir ortak haraket kararı aldı. Fakat bu olayın üzerinden daha 1 hafta kadar zaman geçmeden Yunan gemisinden bir asker içinde mültecilerin bulunduğu bir botu batırmak için elinde bulunan kesici aletle botu patlattı ve onları ölüme terk etti. içinde bebeklerin bulunduğu bota Türk mürettabatı yardım eli uzattı.
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      0
      rezerved buraya degerlendirme yapcam
      ···
    2. 2.
      0
      Tabikide reserved
      ···
    3. 3.
      0
      dıbına soktuğumun yunanları avrupa birliği bunları niye hala tutuyor onu anlamıyom ben amk
      ···
    4. diğerleri 1
   tümünü göster