/i/Tespit

  1. 26.
    +5
    Şimdi Yunanistan'a gelmeden evvel olayları bi sindirmek lazım, anlamak lazım.

    Olayların Türkiye-Rusya arasında geliştiğine inanları görüyorum. Uçak krizi Batı-Doğu güçlerinin Orta Doğu'daki soğuk savaşının sonucudur.

    Suriye neden bu kadar önemli? Çünkü Katar'daki doğal gazı şuan yalnızca sıvılaştırılmış bir şekilde alabilirsiniz. Rusya'dan hazır ve boru hattı sayesinde seri bir şekilde gazı alabiliyoruz. Batının istediği şey doğal gaz gibi önemli bir kaynakta Rusya'ya bağımlı olmamak. Bunun için yeni bir alternatif arayışındalar. Bu alternatif Katar'dı fakat Katar'dan Türkiye'ye oradan Avrupa'ya sağlanacak doğal gaz hattını kesen ülke Suriye. Yapbozun tek ekgib parçası. Bu yüzden Suriye'de batı himayesinde bir hükümet isteniyor. Bunu Türkiye de, Avrupa da, Amerika da istiyor. Kim istemiyor? iran ve Rusya. Rusya istemiyor çünkü Avrupa'nın ana doğal gaz ihracatçısı olarak kalmak istiyor. iran istemiyor çünkü Sunni nüfuzunun Suriye'de artması Acemlerin aleyhine oluyor. Paragrafın başında sorduğum sorunun cevabını verdik.

    Peki başlığı açan arkadaşın almak istediği cevaba geldi sıra. Yunanistan'ın zaten Rusya ile her zaman yakın bir ilişkisi olmuş ve son zamanlarda Avrupa'nın krizdeki Yunanistan'a uyguladığı sert yaptırımlardan ötürü özellikle Almanya olmak üzere pek çok batı Avrupa ülkesi ile olan ilişkisi zayıflamıştı.

    Şunu da aklımızdan çıkarmayalım, kimse kimsenin dostu değildir. Ne ingiltere Almanya'nın, ne Amerika Fransa'nın, ne de Türkiye Amerika'nın dostu. Devlet ilişkilerinde dostluklar olmaz, menfaatler olur. Şuanki Orta Doğu senaryolarında Nato ve ABD güdümlü Arap ülkeleri aynı şeyi istiyor. O yüzden "Türkiye'yi satacaklar yeaa" demek bugün için doğru değil. Nato sonuna kadar Türkiye ile ortak hareket edecek göreceksiniz. Çünkü iki tarafta aynı şeyi istiyor.

    Aslında bir soğuk savaş yaşanıyor. Rusya, Suriye için Türkiye ile olan ilişkileri gözden çıkarabiliyor. ingiltere, Fransa müdahil oluyor. Hemen dibimizde aslında soğuk bir savaş yaşanıyor. Türkiye'nin bu savaşta yeri çok belli. Kusura bakmayın lafım biraz ağır olacak fakat şuan ABD'nin kucağındayız ve ABD'nin bizi indirmek isteyeceğini hiç sanmıyorum. Türkiye'yi gözünüzde çok büyütmeyin derim. ABD kontrolünde bi ülkeyiz, pek çok Nato ülkesi gibi.

    Olay bu gençler. Kısa bi özet geçtim, vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkürler.

    Adettir: Deist-CHP
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster