/i/Öneriler

Öneriler alıp verin, yaşantınıza can verin.
  1. 1.
    +284 -22
    Yapmaniz gerekenleri anlatiyorum bunlar onemli arkadaslar ! Herkesin basina mutlaka geliyor!

    Ilk olarak anneleri yemek bulmak amacli yuvadan uzaklasmis olabilir. Bu gibi durumlarda 1-2 saat belki 3 saat sonra mutlaka donecektir. Hic bir anne istekli olarak yuvadan uzaklasmaz. Buldunuz yerde bir koseye sinip bir kac saat bekleyin. Skci da olsa bu bebegin iyiligi icin. Eger anne donmezse , ya basina birsey gelmistir yada yavrular anneden alinarak oraya atilmistir. Anne donmuyorsa yavruyu alin ve evin yolunu tutun.

    Basliyoruz!

    1- beden isisi.

    En onemli durumlardan biridir beden isisini koruyabilmek.
    Bunun icin bos bir kutunun icine bolca pamuk veyahut polor tipi sicak tutacak seyler doseyip icine yavruyu koyun.
    Kutuyu balkonda soguk oda gibi yerlerde degil neresi sicaksa oraya yerlestirin.

    2- tuvaleti

    Bu da en onemliler arasinda. Annesi genel olarak uzun suredir yaninda olmadigi icin tuvaleteni yapamamistir. Yavru kedi ve kopekler bunu bir sure kendileri yapamazlar anneleri dilini kullanarak yaptirir. Gorev manevi annesi-babasi olan sizlere dusuyor.

    Bir pamugu ilik su ile islatip gobegine ve makatina hafif hafif surtuyorsunuz. Kisa sure icersinde cisini yaptigini goreceksiniz. Buyuk tuvaletini yapmasi zaman alabilir. Bir iki dakika sklmadan bu isleme devam edin. ( yavru kedi ve kopekler 2 gun boyunca tuvaletini yapamayinca zehirlenerek ölürler ) . Beslemelerden de 5-10 dk sonra bunu uygulamayi unutmayin.

    3- beslenme

    Cok yuksek ihtimal karni actir. Marketlerden eczaneden temin edebileceginiz yeni dogmus bebek mamasi kullanmaniz gerek. Bu durumda aptamil en iyisi ( icinde bulundurdugu prebiyotikler nedeniyle ) bir tatli kasigi mamaya 80 ml sicak su ekleyin. Ilimasini bekleyin. Veterinerlerden temin edebileceginiz anne sut tozu daha da iyidir yapabilirseniz. Eger buldunuz vakit gec ise sut ile idare etmek zorundasinizdir. Dikkat edilmesi gereken husus Inek sutunde ki antikorlari yavru kedi ve kopegin vucudu sindiremez. Cok gaz agri ve ishal yapar. Bunun sonucu 3-4 gun icinde halsizlesme ve sonunda ölümdür. Sutu hafifletmek gerek. Bu sebeple ne kadar sut koyuyorsaniz yarisindan fazla su ilave edilmeli.

    4- beslenme sekli

    Arkadaslar yavruyu sirt ustu cevirerek beslemeyin. Basi 45 derece yukari bakacak sekilde annesinden emermis gibi beslemeye dikkat edin. Besleme bittikten sonra sirt kismini bas parmaginiz ile ovarak gaz cikarmasini saglayin. Karin agrisi cekmemesi icin buna dikkat edin.

    5- beslemek icin suni meme

    Ben bu tip durumlarda en etkili yontem olan ( bence ) doktor eldiveni kullaniyorum. Soyle ki; doktor eldivenini iyice ilik suyla icini disini yikiyorum. Daha sonra hazirladigim mamayi icine bosaltip basina dugum atiyorum. Sutu eldivenin serce parmak kisminda biriktiriyorum. Tepesine de dugum atip sksmasini sagliyorum. Sonra igne ile parmagin ucunu deliyorum ( buyuk delmek bogulmasina neden olur igne deligi size ne kadar kucuk gelsede en ideali ve dogrusudur ) biberon kullanadabilirsiniz. Petshoplarda bulunur. Kopekler icin etkili olabilir ama yeni dogmus kediler icin sert ve buyuk geliyor. Denedim basarili olmadi.

    6- besleme sıklığı

    Aciktiginda aglayarak haber verecektir zaten. Normalde cok sk emdikleri icin 2-3 saatte bir aglamaya baslarlar. Doyduklarini da sinyal veriyorlar. Suni memeyi agizlarindam iterek kafalarini farkli yone cevirerek haber verirler. Fakat bu hareketi emmekten yorulduklarinda da yaptiklari icin hemen yuvaya birakmak yerine bir sure bekleyip beslemeyi tekrar deneyin. Eger hala istemiyor ise doymus demektir. Koyun yuvasina uyusun (: . Doymamis ve dinlenmis ise devam edecektir.

    Arkadaslar herseyi ekgibsiz yaptiginiz halde kedi veya kopekte halsizlik, ishal vs gorurseniz sorun sizde degidlir caninizi skmayn. Ne yazik ki onlarin en cok annelerine ihtiyaci var. Ve cok hassaslar. Bazen sansimiz olsa da bazen olmayabiliyor. Boyle bir durum ile karsilasir iseniz hemen veterinere goturun. Buyuk tuvaletinide ugraslara ragmen 2-3 gundur yapmiyorsa yine veterinere goturun.

    Ilginiz icin tesekkurler. (: saygilar...

    Edit: veterinerler islemler icin para talep edecektir ogrenci oldugunuzu ve sokaktan buldugunuzu belirtin lutfen arkadaslar.
    ···
   tümünü göster