/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 1.
    +1
    evet. hatta homo cinsinin sapiens türüyüz. bu da "zeki insan" anldıbına geliyor.
    mesela atalarımız olan homo erectus'un anlamı da dik insan demektir.
    onlardan da önce homo naledi vardı mesela
    onlardan önce de australopithecus geliyor.
    maymunlardan 7 milyon yıl önce ayrılıyoruz.

    bide homo neanderthalensis'ler var. bu kuzenlerimizle yaklaşık 28 bin yıl önceye kadar dünyayı paylaşıyorduk. sonra soylarını filan kuruttuk.

    sonra homo floresiensis filan vardı mesela m.ö 15bine( bu türün kökeni de homo erectustur) kadar. bu insan türü mesela cüce bir türdü. flores adasında yaşıyorlardı(baya izole bir ada) (ada kaynakları çok kısıtlı olduğu için böyle oldukları düşünülüyor) (buz devirlerinden birinde sular sığ iken adaya gidip sular tekrar yükselmeye başlayınca orada kalıyor bu şapşikler)

    yani ben bunları niye yazdım şimdi sevgili arkadaşlar.
    çünkü son 10-20 bin yıldır filan dünya da tek insan türü olduğumuz için kendimizi özel zannediyoruz. aslında düşünen ve düşündüğünün farkında olan maymunlarız dıbına koyim bu kadar basit.
    ···
    1. 1.
      +1
      Homo sapiens sapiensleriz biz yani farkında olduğunun farkında olan insan demek, farkındalığın farkına varmak her türe nasip olmaz diğer saydığın türlerin bir kısmı farkındaydılar fakat farkında olduklarının farkına varamadılar belkide bu yüzden üstün geldik
      ···
    2. 2.
      +1
      üstün geldik çünkü kurgusal gerçeklik yaratabiliyorduk. bu da toplu halde hareket etme özelliği kazandırdı bize. hatta bunun için bazı bilim insanlarının verdiği bir isim var " bilişsel devrim ". yaklaşık 70bin yıl önce bu özelliği kazandığımız düşünülüyor.
      ···
    3. 3.
      +1 -1
      Bunu bilmiyordum dostum
      ···
    4. 4.
      +1
      hayvanlardan tanrılara sapiens diye bir kitap var eminim duymuşsundur. onu okumanı kesinlikle öneririm. sapiens'in diğer türler arasından nasıl olup da sıyrılıp dünyaya hükmetmeye başladığını anlatıyor diye özetleyebilirim. ( bu kitapta yazar var olmayan şeyler hakkında konuşabildiği için sıyrıldığını savunuyor)

      şöyle bir alıntı yapmak istiyorum
      " bir maymunu, ölümden sonra gideceği maymun cennetindeki sınırsız muzla kandırarak elindeki muzu vermeye asla ikna edemezsiniz. peki bu neden bu kadar önemli? sonuçta kurgu tehlikeli bir biçimde yanlış yönlendirilebilen veya dikkat dağıtan bir şey olabilir. ormana melekler ve tek boynuzlular görmeye giden insanların hayatta kalma şansı kesinlikle ormana mantar ve geyik bulmaya gidenlerden daha az olacaktır. ayrıca eğer zamanınızı var olmayan koruyucu ruhlara dua etmekle geçirirseniz, gıda toplamak, savaşmak ve üremek gibi şeyler için kullanılabilecek değerli vakti boşa harcamış olmaz mısınız?
      öte yandan kurgu, sadece bir şeyleri hayal edebilmemizi değil, bunu kolektif olarak yapmamızı sağladı. bu sayede incil'deki yaradılış hikayesi, avusturalya yerlilerinin dreamtime mitleri ve modern devletlerin milliyetçi mitleri gibi ortak mitler yaratabiliyoruz. bu mitler sapiens'e büyük gruplar halinde esnek bir işbirliği yapabilme becerisi vermiştir"

      ve bir de jared diamond üstadın yazdığı türkçeye "tüfek, mikrop, çelik" olarak çevrilmiş kitap da bu konu hakkında güzel bir kaynak kitabı olabilir.
      fakat bahsettiğim 2. kitap toplatılmış durumda.
      sahaflarda filan bulabilirsin belki. ya da internetten pdf okuyabilirsin.
      ···
    5. diğerleri 2
   tümünü göster