/i/Devlet

  1. 151.
    +4
    Şimdi gelelim Alevilik Sunnilik meselesine...
    Ülkede iç savas cikarsa aleviler vs sünniler şeklinde olmayabilir ama bu 2 mezhebin taraflari belirgin hale getirebileceği düşüncesindeyim.
    Şimdi biraz geriye gidelim.
    Osmanli devletinin kuruluş döneminde anadoluda alevilik(Ama günümüzdekinden farkli şekilde Şiiliğe yakin)yaygindı. Hatta Osman Gazinin bile Alevi olduğu söylenir.(Dediğim gibi Şii seviyesine yakin.Şii olan iranda Aleviler kafir sayilir ve öldürülür. Aradaki farki buradan anlayin)
    Şimdi Yavuz Sultan Selim döneminde, Safevi hükümdarı Şah Ismail(Ilber ortayli gibi bir tarih profesörü başta olmak üzere bazi kişiler ve Türkçüler Safevi devletinin Türk olduğunu söyler)
    Anadoluda Şiilik propagandasi yaparak Alevileri yanina çekmeye calisti. Yavuz Selim de Aleviler Şah Ismaile destek verir endişesiyle kimi Aleviyi öldürtmüş çoğ aleviyi de ülkeden sürmüştür. Yani Anadoludaki yüzde elli elli olan alevi-sünni dengesi tepetaklak olmuş ve aleviler azinlik hale gelmistir. Ayrica Safevilerle yapilan Çaldiran savaşi sonrasi Yavuz Selim Sunniliği yaymak icin Kürtleri Anadoluya getirmistir. Gununuzdeki Alevilerin Selimi sevmemesinin nedeni budur.
    Şimdi günümüze biraz daha yaklaşalim.
    ···
    1. 1.
      +1
      kürtleri anadoluya alevilerin üzerinde çogunluk olsun diye getirdi diyon bunu ilkkez duydum doğruysa sayet önemli bi bilgi. nerden edindin bu bilgiyi
      ···
      1. 1.
        0
        Cogunluk olsun diye degil sünniliğin iyice yayilmasi icin Ermenistan dolaylarindaki kürtler getirildi dedim.
        ···
      2. 2.
        0
        Bu adam kürtlere laf yapan adam degilmi yavuz sultan selim
        ···
   tümünü göster