/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +15 -51
    Benzerlikleri Kıyaslıyorum. Uzunda olsa bi zahmet Okuduğunuzda araştırdığınızda sizde çok şaşıracaksınız. . inanmayan araştırsın. Bu arada daha net anlatabilmek için zaman zaman kürdistan kelimesini kullandım. Ben objektif değerlendirdim tarafsızca. Ne bazı kürtleri ve pkkyı nede terör yaratan bazı uygurları desteklemiyorum.
    Çinde Uygurlar Türkiyede Kürtler.
    Çinde Sincan uygur özerk bölgesi-Doğu Türkistan, Türkiyede OlağanüstüHal Bölgeler Valiliği (Doğu Anadolu Ve Güneydoğu Anadolu-Kuzey Kürdistan)
    Çinde Tibet Türkiyede Doğu Karadeniz(lazlarda yüksek yerde yaşıyor tibetlilerde Ayrıca Her ikiside Asimile olmuştur ve nüfusları azdır)
    Çinde iç Moğol özerk bölgesi diye bir yer var (nüfus % 80 çinli % 20 Uygur ve Moğol) Türkiyede ise iç Anadolu Bölgesi var :D (% 80 civarı Türk % 20 Kürt hatta bu kürtler burada en az 200 yıldır varlar ve Osmanlı zamanında göç ettirilmiştir yani iç anadolunun yerli kürtleridir çoğunlukla konya kırşehir aksaray ankara tokat sivas yozgatta yaşarlar ve çoğu tc yanlısıdır ve artık çocuklarının çoğu kürtçe öğrenmemekte .)
    Çinde uygurlara para öder doğan her çocuk için, Türkiyede para öder kürtlere doğan her çocuk için.
    Çin askeri ve polisi uygurlar tarafından karakol baskınlarıyla öldürülür. Türkiyede kürtler aynısını yapar türk askerine.
    Çin Doğu türkistan demeyi yasaklar türkiyede Kürdistan demeyi.
    Çinde ülkenin bölünmez bütünlüğüne sımsıkı bağlıdır türkiyede bağlıdır bölünmez bütünlüğüne.
    Uygurlar hala azalsa bile baskı ve işkence yinede şiddet ve baskı görmüştür malesef Kürtlerde zamanında görmüştür.
    Çinliler uygurları doğu türkistan (sincan) denilen yere sonradan geldiğini yerlisi olmadığını iddia eder. Türkiyede de Kürtler doğuya sonradan geldi denilerek aşağılanır.
    Kürtlerde dindardır. Uygurlarda.
    Türkiyede Kürdistan (doğu-güneydoğu kültürel açıdan zengindir) çindede doğu türkistan(sincan) çok zengindir.
    Türkiyede Doğunun başkenti diyarbakır sayılır bildiğiniz gibi. Yanında ise batman ilimiz vardır ve burdan petrol çıkar. Doğu türkistanın başkenti ise urumçidir ve yanında karamay ili (uygurca karayağ demektir ve petrol manasına gelir) vardır ve burdan petrol çıkar.
    Türkiyede adana ili sincanda Turfan ili karpuzları bile birbiriyle yarışıyor am k. (bkz: )
    Türkiyede antep urfa mardin, doğu türkistanda kaşgar hotan yarkand (yarkent) illeri birbirine benzer.
    Doğu Türkistanın(sincan çince xinjiang) kuzeyi dağlıktır. Türkiyede de kürdistan coğrafyasının kuzeyi dağlıktır. (Yani doğu anadolu. Güneydoğu ise düz çöl hatta bölge bölge ovalıktır tıpkı doğu türkistanın güneyi gibi coğrafyaları bile birbirine benziyor am k )
    Uygurlarda çine adapte olmamıştır yada olamamıştır türkiyedede kürtler türkiyeye ve türk halkına tam adapte olamamıştır. Kürtlerin çoğu hala doğu kıyafetlerini giymeye devam etmekte malesef. Giysinler ama mümkünse batıya geldiklerinde en azından giymesinler.

    Bu kadar yeter dahada var emin olun.

    Bu arada çinde mao zedung türkiyede mustafa kemal çok sevilir. ikiside iki büyük lidere sahiptir. Açık ve Net.
    ···
   tümünü göster