/i/Ben

Discord Sunucumuz Açıldı!
discord.gg/incisozluk
  1. 26.
    0
    Benım verdıgım para ornegı emeklerınde karsılastırılmasıydı. Istıyorlar kı emek verenle vermeyen bır olsun. Boyle olursa ınsan kendını gelıstırır mı? Ulke gelısır mı? Istedıklerı sey kendılerı dahıl, anaları babaları evlatları dahıl koskoca bır topluma, toplumdanda devlete kadar hıcbır varlıgın gelısmemesı demek. Istedıklerı seyın kendılerı dahıl kımlere ve nelere zarar verecegının farkında bıle degıller.
    ···
    1. 1.
      +1
      panpa işte onu söyledim ya, herkesin aynı maaşı alması söz konusu değil. marks amca emeğin değerinden söz eder, sen çalışırsın 10 birimlik bir üretimde bulunursun. Patron sana bir maaş verir ve bu maaş senin 5 birimlik çalışmana denktir. Geriye kalan 5 birim patronun cebinde kalır. Fabrikalarda bu durum 10 birime 1 birim falan oluyor. Özellikle sendikasız işçilerin modern örgüt yapısında (aslında modern kuramlar bireyi önemser ve sürece dahil eder ama bizdeki modern kuramdan anlaşılan klagib yönetim kuramlarıdır) sadece düğmeciliğe indirgenmiş çalışma biçimleri insanı yabancılaştırmaktan, ruhsuzlaştırmaktan, bir makina başına bağlamaktan başka bir işe yaramıyor. Şimdi karşı olunan sermayesi olan adamın başkalarının emeğini kullanarak kâr etmesi. Bunu ortadan kaldırmak için özel mülkiyeti kaldıralım diyorlar. Peki özel mülkiyet kaldırılırsa kim işletecek tüm bu fabrikaları? Devlete rol veriliyor tam burada. Yine çalıştığı kadarını alamayacak işçi ama zaten sosyalizm bir basamak olduğundan burjuva egemenliğindense proleter egemenliğine bırakalım diyor kuramcılar. Komünizme kadar tüm bu dediğim çünkü komünizm de devleti de ortadan kaldırmayı öngörüyor marks. Zorunlu bir kötülüktür devlet marksta tabi her böyle olmamıştır bir dönemde devleti olumlamıştır o da düşünce sürecinde bazı değişimler yaşamıştır.
      Şimdi ana çıkışımız neydi 10 birim üretim. Bir fabrika işçisi dedim sonra 10 birim üretiyor. Peki bir doktor 10 birim mi üretiyor? O üretime başlamadan önce senin de içinde bulunduğun gibi bir eğitim sürecinden geçiyor. Onun üretimine bu eğitim sürecinin maliyetlerini de bindiriyoruz. O nitelik olarak daha yoğun bir üretim gerçekleştiriyor işçiye göre. Öyleyse ona 50 birim üretiyor diyelim. Şimdi bir işçinin 10 birimini tam alamadığını söylerken bir doktorun 50 birimini tam alamadığını da söyler bu kuramdan yola çıkan birisi. Eğer sistemi (devlet, piyasa vd.) işin içerisine katmazsak doktor her halde işçiden yüksek maaş, ücret alacak.
      Tabi olay burada bitmiyor daha karmaşıklaşacak ama temeli bu şekilde. Yani sen bu çalışmanın karşılığını alacaksın kapitalizmde de sosyalizmde de. Sorunun bir diğer kısmı bahsettiğin adaletsizlik sosyalizm de görülüyor mu? Evet ve hayır. Hangi sosyalist modeli incelediğimize bağlı. Sadece markstan ibaret değil sosyalizm.

      Yani özetle: Sosyalizm herhangi bir eğitime tabi olmamış işçiyle (örneğin: çaycı) uzun bir eğitim sürecinden geçmiş işçiyi (örneğin: mühendis) aynı maaşa çalıştıran bir model değildir. Hatta kuramda bunun olmasının adaletsizlik olacağını ispat edenler sosyalist ekonomistlerdir.

      Okuma önerisi istersen bu mesajı referans verip özelden mesaj atarsan kitap önerebilirim.

      edit (düzenleme): azizim burada komünizm adı altında bir şey zırvalayanlar olmuş. okudum biraz. çoluk çocuk komünistim diye geçiniyor. sosyalist ve liberal iktisat bambaşka alanlar ve genelde üniversitelerde liberal ekonominin ilkeleri öğretiliyor. sosyalist ekonomi üstüne pek kaynak bulunamıyor ne yazık ki. vaktini millete laf anlatmakla bin ediyorsun. işsiz değiliz bak şimdi kütüphaneye gideceğim şu kısıtlı metni yazmak için 30dk harcamışım. bu konuda tek çözüm kitap okuman. işin kolayına kaçma. boş vaktin olursa bu konuda temel bir kaç kitap önereyim, orta düzey bir kaç kitap daha söyleyeyim onları oku. bu çocuklar hayallerde yaşıyor. te allahım ya çaycı ile doktorun aynı maaş alacağını, avukatın eğitim aldığı için köle olduğunu söyleyen angutlar çıkmış. bilende bilmeyende yazıyor. birde bunu komünizme yamamaya çalışmış huur çocukları. doğru düzgün 3-5 adam var bu konuda yazabilecek gördüğüm kadarıyla sözlükte onlarda zaten yazmamışlar buraya. laf yetiştirmekle, zütünden kuram uyduranların kuramlarını çürütmekle uğraşma. onu işsiz arkadaşlara bırakalım, öğretmek vakit ister, özet geç bin diyen adamların bunları falan okuyacağı yok zaten. laf olsun diye yazıyor millet resmen. senin adına üzülüyorum yeminle. boş beleş bebeler işte boş ver.
      Tümünü Göster
      ···
    2. 2.
      +1
      Eksıye, uludaga laf atıp duruyorlarda, am got memeden, otobus dolmus ayarlarından, teyzesını yegenını sıkene kadar her turlu mal burada, bende tutup laf anlatıyorum 3 4 kısı anlasın dıye. Ama hepsı okumamıs, hayatı boyunca serserılık yapmıs bos ınsan gozuyle baktıgımız huur cocukları oldugu ıcın hepsı mantıklı tartısmak yerıne ıscıyı pay alıyorlar caycı dıyorum dıye. Ezıklıyormusum gıbı. Algı yoksunu bunların hepsı, her sabah yormamak ıcın beyınlerını fanusa koyup yasıyolar hayatlarını
      ···
   tümünü göster