1. 1.
    +10
    Belki bileniniz vardır ben yine de yazayım o kadar ona buna gavat diyoz nerden geldiğini bilmemek olmaz.

    5. yüzyılda Sasani imparatorluğu'nda Mazdek isimli bir düşünür bir reform başlatır. Bu reform ilk sosyalist reformdur. Mazdek malın ortak kullanımını savunur. Ama Mazdek sadece malın ortak kullanımını savunmaz. Derk ki insanı 2 şey savaşa sürer biri mal biri kadın.Bu yüzden kadınlar da ortak kullanılsın. Zamanın Şahı da bunu destekler.
    Fakat sonrasında bu düşünce bütün iran'a yayılınca bi isyan hareketine döner ve Şahla halk karşı karşıya gelir. Halk iran sarayını basar ve Şah karısını sarayda bırakıp kaçar. Muhtemelen o sarayı basanlar karıda am üstünde züt bırakmamıştır. Kaçan Şah Ak Hun'lara sığınır.Çünkü Ak Hun Hakanı Şah'ın kayınpederidir. Yani sarayda bıraktığı karısı Ak Hun hakanının kızıdır.
    Bu duruma sinirlenen Hakan Şaha 40.000 kişiden oluşan bi ordu verir.Git ve ülkendeki isyanı bastır der. Orduyu alan Şah iranın doğusundan girer batısından çıkar Mazdek de dahil ne kadar isyancı varsa kılıçtan geçirir.
    Şimdi diceniz eee yarram nerden geliyo sonuç olarak. işte o Şah'ın adı "Şah I. Kavad".Bu da söylene söylene gavat olmuş işte amk.

    Edit: Sasani ne diyen olursa Perslerin devamıdır
    ···
   tümünü göster