/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 76.
    +9 -1
    2-KUZEY AFRiKA

    Napolyonunda söylediği gibi italyanlar dünyanın en kötü ordusudur. hitler avrupada 4 ülkeyi karşısına alırken italyanlar destek olamamış aksine köstek olmuştur. italya kuzey afrikada yeniliyordu. mussolini hitlerden yardım istedi. hitler sonrada çöl tilkisi lakabını alacak general rommel i ve emrindeki bir orduyu kuzey afrikaya yolladı. rommel elindeki kısıtlı imkanlara rağmen orda çok başarılı işler yaptı. ingiliz ve Fransızlar yenip ve tüm kuzey afrikayı ele geçirdi. hitlerin kuzey afrikadaki en büyük amacı ingilizlerin sömürge yollarını kesmek ve orta asya petrollerine ulaşmaktı.

    Hitler orta asya petrolleri için iki koldan gidiyordu. biri az önce anlattığım kiev üzerinden diğeride kuzey Afrika üzerinden.ama hala daha kafama takılan soru Anadolu gibi kolay bi yol varken bu zorlu iki yolu neden tercih etti. hitler bu iki yoldan orta asya ya ulaşıp ardından Japonlara yardım edip savaşı bitirmeyi düşünüyordu.

    Rommel yanında hep kuzey afriakda savaştığı Fransız generalin yazdığı kitabı taşırdı. böylece rakibin hamelelerini daha iyi tahmin edebiliyordu.ona çöl tilkisi denmesinin sebebi ise savaş alanında bir anda ortaya çıkıp emirler verip bir anda kaybolması idi.

    müttefik kuvvetler kuzey afrikanın batısından çıkartma yaptılar. burdaki amaç kuzey afrikayı ele geçirmek ve italyaya girmekti. başarlı da oldular. kuzey Afrika Almanlardan temizlendi.bu arada italyada seçim oldu ve mussolini iktidardan indirildi.ve italya birinci dünya savaşında da olduğu gibi taraf değiştirdi.bu taraf değiştirme sonucu Almanya italyayı işgal etti. baştada söylediğim gibi italya o kadar kötü idi ki o haldeki Almanların işgaline ses çıkaramadılar.

    Kuzey afrikada başarı sağlayan müttefikler italya ya çıkartma yaptı.ve başarılı oldular. ardından normandiyadan gelen ordu ile birleşip Ruslardan sonra berline ulaştılar.ve savaş almanlar için sona erdi.
    ···
    1. 1.
      +2
      hitler yunanistandan sonra Türkiye'ye girmeyi düşündü fakat komutanların bir kısmı karşı çıktı anadolu özellikle boğazlar vakit alacaağı için önce düşman diyerek sovyetlere girmiştir orda zaten düğüm koptu hatta ismet paşa yunanistana nazi ordusu girince 2 hafta uyuyamamıştır adam akıllı bekliyordu bunu sovyetlere anlaşma için heyet gönderdi fakat sovyetler heyeti oyaladı oyaladı geri gönderdi bir gece saat 4 te ismet paşanın odaya askerler naziler sovyetlere saldırdı haberi gelince ismet paşa sevinçten göbek attı hem naz tehlikesi gitti hemde huur çocuğu sovyetlere ohh oldu gibisinden orduyu savaş bitinceye kadaar teyakkuzda tuttu ayrıca hitler italyaya girince tekrar mussolini iktidarını yönetime getirdi ekgib olmasın
      ···
      1. 1.
        0
        bilgiler için saol panpa. bide şunu ekliyelim ismet paşa alttan alttan hitlere yakınlaşıyodu. yani iyi müttefik ve dost olucak gibilerdi. tabi nazilerden ne kadar dost olur orası ayrı. saldırmama nedeni sadece zaman mı bilemem. generaller sovyetler içinde o kadar büyük topraklar ele geçirilemez diyip karşı çıkmışlardı.
        ···
      2. 2.
        -2
        korku adamı neler yaptırıyor ismet paşa hitlere nokunu yiyim dese yeridir. Hitler biraz andavaldı sovyetlere girip tibete kadar asyaya yayılmayı dahi düşünüyordu nedendir bilinmez takıntıları olan birisi
        ···
   tümünü göster