/i/Osmanlı

Devlet-i Âliyye-i Osmanniye.
(Osmanlı İmparatorluğu)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +4 -1
    Genç Osman yani 2. Osman Sultan 1. Ahmed'le Mahfiruz Hatice Sultan'ın oğlu.
    Fatih Sultan Mehmed döneminde Kanunnameyi Ali Osman'a Kardeş katli vacip hale getilirdi. Sultan 1. Ahmed bu kanunu kaldırarark Devlet-i Aliyye Osmaniyye ilk defa taht babadan oğla yerine ailenin en büyük be aklı başındaki kardeşine devredilecekti. Sultan 1. Ahmed'in beklenmedik ölümünden sonra taha kardeşi 1. Mustafa çıktı. Ama deli olduğu kanaatine varlılak 96 gün sonra tahtan indirildi. 1618 yılında yerine Genç Osman hakkı olan tahta çıktı. Devlet erkanından köklü değişiklikler yaptı. Tahta çıktığında devlet afamlarını değüştirdi. Şeyhülislamdan kadıların ve müderrislerin atanmasını alarak şethülislam ve ilmiye sınıfını sınırladı. Genç Osman ıslahatlarlda bulunan ilk padişahtır. Haremi kaldırmak ve saray dışından Türk aile kızları ile evlenmek istemiştir. Başkenti istanbul'dan Anadolu'ya taşımak gibi planları vardı.
    1621 yılında Lehistan seferinde Hotin Kalesi önünde savaşan yeniçerilerin gayretsizliğini gördü ve yeniçeri ocağını kaldırmak istedi. Yeni bir ordu kurmak için Erzurum Şam Mısır Halep Beylerbeyi'ne asker yazdırmaları için haber gönderdi. Saraydaki yeniçerilerim bunu öğrenmesi baedağı taşıran son damla oldu.
    Anadolu'da 1,2 küçük isyan çıkmıştı. Genç Osman da isyanları bahane ederek Anadolu'ya geçip yeni ordu kurmak istiyordu. Ama saray ağları padişahın bu ufak isyanlar için gitmesini istemediler. Genç Osman da Hacca gitme bahanesiyle Mısır Şam Erzurum Halep'e gitmek istiyordu. Ama yeniçeriler padişahtan Hacca gitmemesini ve saraydaki 6 adamın kellesini istediler Genç Osman da bunları reddetti. isyanlar büyümüş ve 1. Mustafa tekrar rahta çıkmıştı. Çaresiz kalan Genç Osman yeniçerilere sığındı. Ama yeniçeriler kontrolden çıkmıştı. içinde bulunduğu Kara Davud Paşa Genç Osman'ı cellatlara verdi 20 Mayıs 1622 -de kemetle şehit edildi. Halk üzüldü ve yer yer isyanlar oldu.
    Not: 1921 yılında Adriyatik Denizi'ndeki ispanyol'ların yaşadığı bölgeyi aldı.
    Edit: inşallah beğenmiş ve bişeyler öğrenmişsinizdir.
    ···
   tümünü göster