/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
  1. 1.
    +4
    ygs son gün hemen üstünden geçiyoruz

    DOĞU cephesinde düşman ermeniler ve gürcülerdir. ama bazen gürcüleri katmıyorlar araya ermeni olarak bilmeniz yeterli. bu cephedeki ordumuz 15.kolordudur. osmanlı ordusu fesh edilirken bu ordu kumandanı kazım karabekir emre uymayıp orduyu terhis etmiyor. ve doğuyu da bu ordu savunuyor. sonuç : zafer. Gümrü antlaşması imzalanıyor. bu antlaşma sayesinde ermenistan Ankara Hükumetini(TC) tanıyan ilk devlet oluyor. bu da TC için ilk uluslararası zaferdir.

    not:gümrü antlaşmasından sonra Batı cephesindeki 1.inönü ve sakarya zaferleri sebebiyle sscb ile moskov antlaşması imzalanıyor. azerbaycan, gürcistan,,ermenistan ile kars antlaşması imzalnıyor ve sınırlar belirleniyor.

    GÜNEY cephesinde suriye topraklarını işgal edip sömüren fransız kvvetlerine karşı kilis urfa civarında halk direnişi (kuveyi milliye ) gerçekleşiyor. kahraman maraş şanlı urfa lakaplarının geldiği şehirler civarında gerçekleşiyor direniş. haliyle komutanlar bölgenin insanları , sütçü imam, şahin bey, ali saip bey gibi isimler oluyor. Ankara antlaşması imzalanıyor fransa ile. (antlaşma sakarya zaferinden sonra imzalandı.)

    BATI cephesi düşman yunanlar. tbmm nin düzenli ordusu savaşıyor. komutanlar inönü ali fuat ve mustafa kemal. kuvayi milliye komutan çerkez ethem. yunanları denize döktükten sonra mudanya ateşkes antlaşması imzalnıyor. italya yunan fransa ve birtanya ile imzalıyoruz.

    MUDANYA Ateşkes antlaşması ?

    yunan birlikelri doğu trakyadan çekiliyor Türklere bırakılıyor.
    istanbul ve boğazlar da tbmm türklere bırakılıyor.(böylece batı istanbul hükümetini yok sayıyor.)
    Savaşlar bitiyor diplomatik görüşmeler başlıyor.

    Batı cephesini kronolojik oalrak veriyorum

    • I. inönü - zafer - moskova antlaşması -istiklal marşı kabulu - londra konferansı - afganistanla dostluk antlaşması- teşkilatı esasiye ( ilk anayasa)

    not: ilk harfleri birleştirirseniz MiLAT oalrak aklınızda tutabilirsiniz.

    • II.inönü - zafer

    • Kütahya-eskişehir - yenilgi - atatürken başkomutanlık yetkisi - eğitim kongresi - tekalifi milliye emirleeri(seferberlik)

    • Sakarya savaşı - zafer - ankara antlaşması(tbmm-fransa. güney cephesi) - atatürk mareşal rütbesi - kars antlaşması(doğu cephesi)

    • büyük taarruz - zafer - mudanya ateşkes antlaşması
    ···
   tümünü göster