/i/Felsefe

filozofiya'ya inananların kafalarını açtıkları uhrevi altincidir.
  1. 1.
    +2





    Archimedes
    Öldürülmesi

    Arşimed, Sirküza şehri Romalılar’a teslim olduktan sonra öldürülmüştür. Ölümü ile ilgili çeşitli senaryolar anlatılır:

    Birinci senaryo, bir Romalı askerin onu Marcellus’a zütürmek istediği fakat Arşimet’in çalıştığı problemi çözüp ondan sonra gideceğini söylemesi üzerine askerin Arşimet’i öldürdüğü şeklindedir.

    ikinci senaryoya göre bir Romalı asker koşarak kılıcını çekip öldürmek için arkasından geldiğinde Arşimet hiç aldırmadan çalışmasına devam etmiş ve Romalı asker tarafından öldürülmüştür.

    Üçüncü senaryoya göre güneşin büyüklüğünü hesaplamak için kullanacağı çemberler, açılar ve matematiksel aletlerle Marcellus’a giderken askerler altın taşıdığını sanıp Arşimet’i öldürmüşlerdir.






    Yaygın bir başka hikayeye göre bir sokakta toprağa çizdiği geometrik şekillerin başında düşünürken Romalı askerler tarafından bulunmuş; kendisini zütürmek isteyen askerler onun düşünce âleminden kurtulmadığını görünce sinirlenip kılıç darbeleriyle öldürmüşlerdir.
    Son sözünün “Nazar etme ne olur başka ihsan istemem!” yada "avukatımı istiyorum... " şeklinde latince bir küfürler mırıldandığı filan anlatılır.

    Yani velhasılı kelam, koskoca zeka fışkıran felsefeci, odun kafalı foşik bir roma askeri tarafından kim vurduya gitmiştir...

    Bir şehir efsanesine göre arşimed yere kendisini öldüren romalı askerin annesinin kaldıraç üzerinde çıplak pozlarını çiziyormuş filan diye rivayetler var, muhtemelen bu rivayetler roma imparatoru tarafından, avrupa birliği insan hakları mahkemesinde savaş suçlusu olarak yargılanmamak için uydurulduğu söylenir...




    ···
   tümünü göster