/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +345 -28
    Tabi çanakkale'de cepheyi kaybeden winston churchill londraya dönünce bi yazı hazırlar ve telgrafla ankaraya gönderir. Yazı aynen şöyledir:

    "Ülkenize toplarla, tüfeklerle ve hatta yüksek kalibreli gemilerimizle girememiş oluşumuz mamafih 1. dünya savaşında düşmanlarımız içerisinde en stratejik bölgeyi elimizden kaçırmamız asla affolmayacaktır. Tarafımdan hedeflenen politika, ileride oluşacak olası bir Türk devletini parçalamak ve yok etmek üzerine olacaktır. Unutmayınız ki hala bir hasta osmanlı devleti karşımızdadır. Unutmayınız ki sizin kurulacak olan yeni devletiniz yüzünü arap şeyhlerine ve kutsal kitabınız kuran'a dönecektir.

    Bizler biliyoruz ki sizlerin dini konulardaki hassasiyetiniz akli melekelerinizi yitirecek ve sarsacak kadar fazla. Şahadetinizden önce ola ki ingiltereye gelirsiniz, o zaman bu vecizelerimin devdıbını yüzünüze karşı söylerim.

    09.04.1918

    Birleşik Krallık Başbakanı Winston Churchill"

    Atatürk'ün eline geçen bu telgrafa aciliyetle cevap bekliyordu. Atatürk acele etmedi. Cevap neredeyse tam 1 ay sonra gönderilmişti. Gönderilecek telgraf üzerine düşünülmemiş aksine devlet-ül ikra vefasından sıra uyduruk telgrafa gelmemişti.
    Atatürk'ün gönderdiği yazı aşağıdaki gibidir.

    "Denemeleriniz henüz askeri liseyi tamamlamamışken okumuştum. (Winston nobel ödüllü yazardır. Denemelerini çok daha önce yazmıştır. Bir nüshası anıtkabirde durmaktadır) Bilirim ve söylerim ki sanata ve edebiyata olan eğiliminizi devam ettiriniz. Zira askeri göreviniz vücut bulmuş bir kertenkeleden öte hiçbir şey değildir.

    Ülke insanının vereceği asalet dolu direnişten sonra Birleşik Devletleri ziyaret etmem namümkün gözükmektedir. Çünkü emperyalizmle beslenen bir ordu ve devletin ayağına gitmek onun geniş topraklardaki varlığının reel olduğunu kabul etmekle eştir. Gözlerinizin önünde büyüyen katliamlar ve gelecekte açılacak bir cihan savaşı daha sizi ne kadar hoşgörüsüzlüğe itse bile beni bir o kadar çekimser kılmaktadır.

    Ülke topraklarındaki dini unsurlar bu ülkenin geleneğinden başka hiçbir şey değildir. Padişah ve saray ailesinin ben merkezci davranışı yüzünden halk cahil kalmış ve bu durumdan ancak seküler bir cumhuriyet kurtaracaktır. Sizlerin düşünce özgürlüğü buharlı makinelerin oluşturduğu sermayeden öteye gitmezken biz demokrasi ve refah için mücadele edeceğiz.

    Senin fare tutmuşluğun kadar bizim kedi gibmişliğimiz var winston efendiii naber? Winston nasıl isim la sigara markası gibi.

    Saygılarımla Tuğgeneral Kemal Atatürk

    03.04.1918"

    yoğun bir sazanlık olduğundan entry editlemek zorunda kaldım.
    Öncelikle ilgi için teşekkürler. Ben bu hikayeyi zütümden uydurdu. Atatürk'in kedi gibmişliğimiz var falan demesini onaylayıp 1918'de ankara ne alaka falan diyenler var. Mesaj yolu ile de yanlış olduğunu söyleyenler var. Onlara zaten ayrı gülüyorum. Saygılarımla dassak 5 batman
    ···
   tümünü göster