/i/Öneriler

Öneriler alıp verin, yaşantınıza can verin.
  1. 1.
    +1 -3
    önemli not: aşağıdaki tavsiyelerden bazıları sözelci arkadaşlar için yazılmıştır. bazıları ise evrenseldir, herkes dikkate alabilir.

    az önce özelden bir arkadaşa yardımcı oldum; belki başkalarına da faydalı olur diye o arkadaşa attığım mesajın aynısını şuraya bırakıyorum.

    hazır olun, aklıma gelen her şeyi yazıyorum, kendi yaşantımdan örneklerle.

    kural bir, altın kural: pes etmeyeceksin, ne olursa olsun. benim sınav dönemimde babam vefat etti, beni etkilemesine müsaade etmedim. bunu unutma, sen bırakırsan, her şey gider. yeri gelir 20 yanlış yaparsın, takma, bırakma, ümittsiz olma, devam et.

    kural iki: her şeyi ezberlemeye çalışma, mantığını kavramaya bak. "sözel ezber" işidir diyenlere kulak asma, ezber kısmı var ama bir mantığı da var. örneğin, ikinci yeni şairlerini ezbere bilirsin eserleriyle birlikte ama sınavda karşına bir şiir çıkar, ikinci yeni şiiri olduğunu bilmezsin. mantığını kavrayamadığın, yalnızca ezberlediğin için olur bu.

    kural üç: her şeyin bir önem sırası var. senin ağırlık vermen gereken dersler edebiyat ve felsefedir. çünkü bu derslerin sorularının kat sayıları yüksektir. tarihten dört soru yaparsın, felsefeden yaptığın "iki" soruya denk gelir. keza edebiyatta öyle. edebiyat ve felsefe. bu ikisi fark yaratan derslerdir. diğerlerine de gereken önemi ver ama edebiyat ve felsefe daima öncelikli derslerin olsun.

    kural dört: yapman gereken önemli şeylerden birisi bu: olabildiğince bol soru çözmek. konuyu oku, soru çöz. soru çözmeden hiçbir konuyu öğrenemezsin. seni kurtaracak şey soru çözmek. günde yüz soruyla başlarsın, bir hafta sonra iki yüz olur, üç yüz, dört yüz, beş yüze kadar gider. sözel soruları çabuk çözülebilir. bir sayısalcı günde 200 soruya zor ulaşırken aynır süre zarfında sen 800 soruya ulaşabilirsin. ayrıca, soru çözmek en iyi öğrenme yöntemidir. örneğin, bir soru çıktı karşına. aşağıdakilerden hangisi birinci yeni şairidir diyor (en basit haliyle), sen de yapıştırıyorsun cevabı: orhan veli. diğer dört şık senin aklına sen istemesen bile giriyor. "ha bunlar birinci yeni şairi değil demek ki" oluyorsun. yani bir soru çözüyorsun ama birden fazla bilgi ediniyorsun. anlatabildim umarım.

    kural beş: ne bulursan çöz, ama kaliteli yayınlar vardır. onlara öncelik ver. mesela güvender yayınları. ösym ile aynı tarz soru soran bir yayın. güvenderin bütün test kitaplarını bitir. zor değil. bir test kitabında en fazla 1000 soru olur. bin soru bi sözelci için 2 gün demek. gözüne çok görünmesin, bol bol test çözdükçe görüyorsun ki artık testi elin senden bağımsız olarak çözüyor, otomatik olarak yani. biraz da alışkanlık meselesi bu.

    kural altı: kendine haftada bir gün ayır, tatilin olsun, hiçbir şey yapma, sinemaya git, futbol oyna, arkadaşlarınla takıl, gez eğlen, kendine ayır vaktini yani. "lan test çözmeyince canım sıkılıyor ya" dediğin an bu iş olmuştur onu bil.

    kural yedi: rapor verecek bir öğretmenin olsun. git, "hocam ben size rapor vermek istiyorum, bu beni motive eder." de. her gün bitirdiğin konuları ve çözdüğün soru sayısını mesaj olarak at o hocana. soru çözmesen bile yaz. inan bana bu seni motive edecek.

    kural sekiz: hayal kur. zütümden bir üniversitede okumak mı, yoksa boğaziçi üniversitesinde okumak mı mesela. ben bu hayali kurmuştum. dönüm noktası. taktan bir üniversite kalitesiz arkadaşlar, kalitesiz, anlayışsız hocalar demek. kaliteli bir üniversite sınırsız imkan, hayattan zevk almak demek.

    kural dokuz: inek olma. gerçekten bunaldığın zaman bırak. günde 700-800 soruya ulaştığında öyle an gelecek ki patlayacak gibi olacaksın, daralacaksın yani. bırak, 2-3 gün bir şey yapma. korkma unutmazsın hiçbir şeyi.

    kural on: çıkmış soruları en az üç kere çöz. adamların soru tarzları hep aynı. bi sene "leyla ile mecnunun yazarı kimdir" derler, diğer sene "fuzulinin en ünlü eseri nedir" derler yani.

    kural on bir: paragraf sorularına odaklanırken ales soruları çöz. internette ösym'nin sitesinde bulursun. 2014 senesinden beri lys paragrafları ales tarzı paragraflar oluyor. gözün onlara alışsın. (ales, yüksek lisans sınavıdıır.)

    kural on iki: büyük düşün, büyük oyna.

    kural on bir: sisteme küfür ettiğin anlar olduğunda, "sisteme girmeden sistemi gibemem" de kendi kendine.

    kural on üç: birinci kuralı unutma.

    edit: eksileyenler ümidi olmayanlar.
    ···
   tümünü göster