/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
  1. 1.
    +1
    Evet beyler Mete Han hakkında kısa bir video hazırladım umarım beğenirsiniz. ileride diğer Türk büyükleriyle alakalı daha kapsamlı ve güzel videolar yapmak istiyorum.

    https://www.youtube.com/watch?v=2M3baR1Rzoo

    Asya Hun imparatorluğunun kurucusu Teoman'ın oğlu olarak M.Ö. 234 yılında doğdu.Bir rivayete göre kendisi Oğuz Kaan Destanındaki Oğuz Kaan dır. ismi bazı kaynaklarda Motun olarak da geçer.isminin eski türkçe ve moğolcadaki bagdur, yani bahadır anldıbını taşıdığı söylenir.

    Osmanlı tarihçileri de Mete' yi Oğuz Kaan olarak isimlendirmiştirOsmanlılar da kendilerini köken olarak Oğuz Kaan'a yani Mete Han'a bağlarlar.

    Mete Han M.Ö. 209 yılında tahta geçti ve 35 yıl boyunca,ölene kadar hüküm sürdü.Mete Han'ın tahta çıkması babasını devirmesiyle olmuştur.Hatta bazı tarihçiler bu olaya atıfta bulunarak; Türk Tarihi darbe ile başlamıştır derler.

    Babası Teoman, Mete'nin yerine Mete'nin üvey annesi olan Çinli Yenishi nin oğlunu tahta çıkarmak istedi.Hanlıkdaki beyler ve Mete bu olaya çok sinirlenmişti.Çünkü Türk töresine göre tahta Türk anneden olan ve has bir Türk 'ün geçmesi gerekirdi.

    Yenishi,oğlunu Han yapmakta kararlıydı.Bunu istemeyen Mete'yi saf dışı bırakmak istiyordu.Yaptığı anlaşmalar neticesinde Yueshiler Mete'yi rehin aldı.Fakat Mete ellerinden kurtulmayı bilmişti.

    Oğlunun yiğitliğiyle gurur duyan Teoman,Mete'ye 10 bin kişilik bir ordu verdi.Mete bu orduyla ileride üvey annesini,kardeşlerini ve babasını öldürüp Kaan olacaktı.

    Mete küçüklüğünden beri oklara meraklıydı.Çavuş oku olarak bilinen ve giderken ıslık çıkaran oku kendisinin icat ettiği söylenir.Mete okunu bir yöne çevirdiğinde askerleri de oklarını o yöne çevirerek hedefi yok ederdi.Birgün Mete okunu en sevdiği atına çevirdi.Askerlerinin bazıları tereddütte kalıp okunu ata çevirmeyince Mete bu sefer okunu tereddütte kalan askerlerine çevirip onu öldürdü.Bu hareketiyle mutlak itaat kavrdıbını ordusuna aşılayan Mete, ileride okunu babasına doğrlultup tahta geçecekti.Bu olay çin yapımı The Rise of the King Modu filminde şöyle gösterilmiştir;

    Bu olaydan Mete Han Kaan olacak, bütün Türkleri bir araya toplacaktı.Akraba olan Moğol ve Tunguzları'da kendisine katarak o çağda kimsenin önünde duramayacağı bir ordu kuracaktı.

    Zamanında devletin sınırları; Kuzeyde Sibirya,Batı da Hazar Denizi ve Güneyde Hindistan'a kadar olan bölgeyi kapsıyordu.Çin'in üzerine yürümek isteyen Mete Han, aşılmaz denilen Çin Seddi'ni aşarak Çinin Kuzeyini kendi devletine katıp, Çin'i vergiye bağladı.

    Yaptığı Fetihlerle Asya Hun Devleti'nin topraklarını bir hayli büyüttü.Öyle ki vefatından önce Mete Han'ın ülkesi yaklaşık 18 milyon kilometrekare büyüklüğündeydi. M.Ö 174 yılında vefat ettikten sonra tahta Çin kaynaklarında Ki-yo olarak geçen oğlu Gökhan'a bıraktı.

    Ayrıca şuanda askeriyede kullanılan 10 lu sistemi ilk kullanan Mete Han'dır.Türk Kara Kuvvetlerinin armasında kuruluş tarihi olarak M.ö. 209 yazmaktadır. Bu tarih Mete Han'ın tahta çıktığı tarihtir. Türk Kara Kuvvetleri kuruluş olarak bu tarihi esas almaktadır.
    ···
   tümünü göster