/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    +13 -3
    allah kader ve insan

    islam dininde kader olarak isimlendirilen, geçmiş ve gelecek tüm olaylar ve varlıklar allah katında bulunan levh-i mahfuz'da yazılı bulunmaktadır. levh-i mahvuz olmuş ve olacak her şeyin yazılı olduğu kitap anlamındadır. melekler, levh-i mahfûz'u görürler.

    tanrı'nın olmadığına dair her nekadar kendimi inandırmaya çalışsamda aslında, tanrı'nın varlığından yüzde yüz eminim. ama aklımı kurcalayan durum o değil, tanrının kurduğu bu düzen ile ilgili mantık ve çelişkiler daha çok kafamda cereyan etmeye başladı bu zamanlar.

    ilk pargrafta kader ve levh-i mahvuz'un tanımını yapmıştık. şimdi, buna göre bazı kılagib sorular sorucam. konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar, fikirlerini paylaşırlarsa sevininirim.

    1-insanların kaderinin yazıldığı bir kitap var. buna göre kimin ne yaşayacağı bu kitap içinde yazılı bulunmakta. bu durumda insanın kendi iradesi ne kadar veya nasıl geçerli olabilir?

    2-tanrı, kimin cennete, kimin cehheneme gideceğini biliyor. o halde insanları sınava tabi tutmasının mantığı ne?

    3-tanrı, insanların bir çoğunun cehenneme gideceğini biliyordu. o halde neden insanları ve cehennemi yarattı?

    4-tanrı insanları yaratmak için neden kimsenin fikrini sorma ihtiyacında bulunmadı?

    5-tanrı, neden bütün insanları eşit şartlarda yaratmadı?

    6-dünya üzerinde çeçitli nedenlerden dolayı insanlar acı çekiyor veya acı çekerek ölüyorlar; deprem, yangın, hastalıklar vb..tanrı insanlara bu acıları neden yaşatıyor?

    7-tanrı, insanlara dayanılmaz acılar yaşattığı gibi, insanların yaptığı suçlardan dolayı ateşte yakıyor. buna göre tanrı, çok acımasız bir varlık sayılmaz mı? yada tanrı, insanlara işkence yapmaktan zefk alıyor olamaz mı?

    lütfen kader konusunda çıkıp kimse demesin ki, tanrı zaman kavramı dışındaki bir varlıktır, insan beyni bunu algılayamaz falan fistan. çünkü insan beynin algılayamadığı bir duruma inanmanın mantığı kaybolur kanımca.
    ···
   tümünü göster