/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 1.
    +371 -15
    Kelimeler...

    Yavşak : Çoğu kişinin bildiği üzere yavşak bitin yavrusuna denir. Hakaret söylemi olarak nasıl kullanmaya başladık gerçekten merak konusu.

    Angut : Bunun bir kuş türü olduğunu bilmeyen pek fazla kişi yoktur sanırım. Bu kuşun özelliği ise eşi öldüğü zaman onun yanına gidip, kendisi de ölene kadar ondan gözlerini ayırmadan bakmasıymış. Bunu yaparken yanına yırtıcı bir hayvan dahi gelse umursamazmış.

    Dallama : Osmanlıda elleri ile kaya parçalayan izbandut gibi adamlara verilen diğer ad.

    Denyo : Gerçek anlamı ‘emanet, rehin’ olan bu kelime zamanla gündelik kullanımda ‘dengesiz, delibozuk’ gibi anlamlar kazanmış.

    Deyyus : Türk Dil Kurumu’nda tanımı ‘Karısının veya kendisine çok yakın bir kadının iffetsizliğine göz yuman (kimse)’ Günlük hayatta ise bu anlam bir tık ileriye taşınarak, ‘karısını, kızını pazarlayan kimse’ olarak kullanılır.

    Dümbük : Gerçek anlamı, Osmanlı devrinde hadım edilerek ters ilişkiye girmek amacıyla pazarlanan erkek fahişe. Türk Dil Kurumu ise ‘pekekent’ olarak tanımlamış.

    Dürzü : Günlük kullanımdaki anlamı tam olarak ‘baldızını satan kişi’dir. Buna bile bir isim vermiş olmamız takdiri hak ediyor.

    muallak : Arapça bir sözcük. Gerçek anlamı “kız çocuğu”. Osmanlı Türkçesinde, şimdi olduğu gibi ‘eşcinsel erkek’ anlamında kullanılmış.

    Kahpe : Türkçeye Arapçadan geçmiş bir kelime ve ‘öksüren’ anldıbına geliyor.

    pekekent : Bizim ‘kadın pazarlayan kişi’ anlamında kullandığımız kelime aslen Farsçadır ve ‘kapı tokmağı’ veya ‘sürgü’ anldıbına gelir. Türkçeye ‘kapıda bekleyen adam’ olarak geçmiş ve sonunda bu anlamı kazanmıştır. pekekent kelimesinin Azerice iş Adamı olduğu söylenilse de bu asparagas bir haberdir.

    Kaltak : At veya Eşek üzerinde bulunan eyerin örtünmemiş tahta kısmına verilen addır. Günümüzdeki anlamı ise biraz şaşırtıcı bir konumda.

    Puşt : Farsçada ‘arka, kıç’ anldıbına gelen bu kelimeyi günlük hayatta ‘eşcinsel erkeklerin cinsel zevklerine hizmet eden erkek çocuk.’ Anlamında kullanıyormuşuz.

    Lavuk : Genel evlerde çıkışta kolonya tutan kişilere verilen ad.

    huur : Farsça bir kelime olan ‘ruspî’den gelmektedir. Farsça ru: yüz, sepid: ak, beyaz anldıbına gelmektedir. Yani gerçek anlamı, “yüzü ak, temiz kadın." dır.

    Gavat : “Karısını pazarlayan kişi” anlamında kullanılan kelimenin hikayesi ilginç. Sasani imparatorluğu’nun hükümdarı olan 1. Kavad, Mazdek ve öğrencilerinin isyanına karşı koyamamasının üzerine, komün hayata saygı duyduğunu göstermek için karısının Mazdek ile yatmasına izin verir.

    EDiT : 2.Bölüm

    Panik : Yunan mitoloji karakterlerinden yarı keçi yarı insan Pan’ın şakacılığından çıkmış bu kelime. Bu arkadaş beklenmedik anlarda milletin önüne çıkıp onları şaşırtmayı sever, insanlar da panik olurlarmış.

    Kıro : Kürtçede erkek çocuk demektir.

    Ahkam : “Bana hükümler verme” desek güzel olmaz ama “bana ahkâm kesme” demek çok güzel. işte bu ahkâm kelimesi hüküm kelimesinin çoğulu oluyor.

    Çil : Avlanan bir kuş türüymüş, ufak tefekmiş bir de. Tüfeğin sesini duyunca her mantıklı canlı gibi sağa sola hızla kaçıştığından “çil yavrusu gibi dağılmak” sözüne de ilham vermişler.

    Hergele : Denilir ki binek olmaya ya da yük taşımaya alıştırılmamış eşek veya at sürüsü. Anldıbını bilince hergelelik yapmak daha güzel geliyor kulağa.

    Kallavi : Yap şöyle bir kahve, kallavi olsun gibi bir kullanım nasıl oturmuş bilinmez ama kallavi Osmanlıda sadrazamın kavuğunun adı.

    Abazalar Kafkas halklarından biri, bu halka mensup kişiler de haliyle Abaza oluyor.

    Kıyak : Öğrenmemizle bayağı şaşırmamız bir olan kelime. Efendim bunun anlamı atların çiftleşmesi esnasında erkek ata yardımcı olmak, el ile yol göstermekmiş. Artık “bi kıyak geçerken” iki kez düşüneceğiz.

    Şamar oğlanı : Gerek şamarı yemek gerek şamar oğlanına dönmek olarak bolca kullandığımız bu sözcüğün de enteresan bir geçmişi var. Avrupa’da her asilzade çocuğu okula halktan bir yaşıtıyla beraber gönderilirmiş, asil olan çocuk bir hata işleyince, bunun cezasını halktan olan çocuk çekermiş.
    ···
   tümünü göster