/i/Başıma Geldi

Hayatta başınıza gelenlerden ibaret değil midir?
  1. 1.
    +39 -3
    Beyler işimden dolayı sabah baya erken kalkan bir kardeşinizim haliyle Bakkallar bile yeni açılıyor. Bende her sabah erkenden dışarı çıkıp sigaramı ekmeğimi alıyorum. Genelde bakkalların ilk müşterisi ben oluyorum şimdi size önce osmanlının esnaf ahlakını bir hikayeyle kısaca anlatacağım:

    Sabah erken saatlerde yanına aldığı veziriyle çarşıda olan Sultan Fatih, girdiği ilk dükkândan birkaç şey almak ister. Dükkan sahibi kendisini tanımamakla beraber, arzu ettiği şeylerden sadece birini hazırlayıp verir. Bunun üzerine Sultan diğer istediği şeylerin de hazırlanmasını söyler. Dükkân sahibi; “Efendim ben sabah siftahımı yaptım, komşum da dükkânını yeni açtı. Diğer isteklerinizi ondan alınız” der. Sultan, yan dükkâna girer, bu sefer de yeni girdiği dükkânın sahibi istediklerinden yine sadece birini hazırlar ve yan dükkâna gitmesini, çünkü komşusunun bu sabah siftah yapmadığını, diğer alacaklarını da ondan almasını ister. Bu durum bir süre böyle devam eder.
    Alışverişi bitiren Fatih Sultan Mehmed esnaftaki bu ahlâk hassasiyeti üzerine “Allah’ım, değil bu milletle istanbul’u, dünyayı bile fethederim” sözlerinde bulunur.

    işte osmanlının esnafı böyledi beyler şimdi ise bu esnaflardan eser yok. Hepsi para için kıçını yırtıyor. Anlatıyorum:

    2 gün önce yine sabah kalktım. Malum bizim mahalledede 3 tane bakkal var ikisi karşılıklı biriside ikisinin çaprazında baya yakınlar birbirlerine bende kimse gücenmesin diye ekmeğimi sigaramı, çayımı(artık ne alacaksam) ayrı ayrı alırdım.

    Beni gördükleri için hepsinin yüzünde bir asıklık olurdu. 'gibtir git onlardan alcaksan benden alma' der gibi. Hepsinden aldım yine en son olarak çaprazdaki esnafa geldim. Kapıda dikiliyordu.

    Babamın karnemi gördükten sonra bana attığı bakış gibi dikizliyordu. "Selamun Aleyküm" dedim. Tam içeri giricekken tuttu omuzumdan yavaşça geri çekti. Yüksek bir sesle "Bir daha buraya gelirsen seni fena paralarım sen benimle dalgamı geçiyorsun lan" dedi. Bütün mahalleli camdan baktı beyler kötü bişey yapmışım gibi hiçbişey demeden "Allahından bul" diyerek yavaşça uzaklaştım. Bir dahada esnaftan alışveriş yapmam hepsi para göz olmuş. Ahlak ve görgüden haberleri yok.
    ···
   tümünü göster