/i/Haberler

İnciden al haberi
  1. 1.
    +3
    hatayda vurdular panpalarım
    Bu olaydan sonra aklıma şu söz geldi; ''National Geographic'te 4 saatte anlatılan kuşu, Yaban Tv’de 5 dakikada vurdular''...

    Haberin başlığının ne kadar trajikomik olduğunu biliyoruz ancak maalesef olay tam da başlıktaki gibi. Berlin'de bulunan Dünya Yırtıcı Kuşları Araştırma Grubu, adından da anlaşılacağı üzere dünyanın dört bir yanında bulunan ve özellikle nesli tükenmekte olan yırtıcı kulşarı gözlemleyen bir grup.

    Kuşlara verici takarak onları uydudan takip eden grup, son olarak Afrika'dan Avrupa'ya göç eden ve Jan adını verdikleri küçük orman kartalını takip ediyordu. 2013 yılından beri uydudan takip edilen Jan'ın göç sırasında hareket etmemesi, uzun süre aynı yerde kalması araştırma grubunu da endişelendirdi.

    Son olarak Hatay bölgeside vericisi belli bir noktadan sinyal veren kuşun akıbetini öğrenmek için yırtıcı kuş araştırmacılarının üyesi olduğu gruplar ile iletişime geçen Alman araştırmacılar, Jan'ın üzücü sonunu da bu şekilde öğrenmiş oldu.

    Konuyla ilgili iletişime geçilen isim olan Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerafettin Kaya, Alman araştırmacıların ricası üzerine bölgede arama yaptıklarını ve sonunda kuşun sırtında taşıdığı verici ile ölüsüne ulaştıklarını belirtti. Afrika'dan göç için hareket eden küçük orman kartalı Hatay'ın Samandağ ilçesinde kaçak avlanan avcılar tarafından vurulmuştu.

    alıntıdır
    ···
   tümünü göster