/i/Tespit

  1. 1.
    +114 -21
    Nazilerin yaptığı 10 yararlı şey;

    Dünya'nın başına gelen en kötü şeylerden olan Adolf Hitler ve Naziler'in dahi yaptığı bazı iyi şeyler var. Dünyaya korku salan bu imparatorluk, hayvan haklarından ulaşıma kadar bugün dünya genelinde sahip olunan bir çok şeyin öncüsüdür.

    Tıp
    Bütün etik ve ahlaki sınırların aşıldığı Nazi Almanyası’nda bu sayede tıpta çok önemli gelişmeler yaşandı. Toplama kamplarından topladıkları denekler genetik biliminin yolunu açtı. Örneğin; hipotermi üzerinde bir çok çalışması bulunan Naziler, elde ettikleri verileri yine toplama kampındaki esirlere daha "iyi" bir işkence uygulamak için kullandı. Ne kadar kötü şeyler yapmış olsalar da, şu anda kullanılan bir çok tedaviyi Naziler'e borçlu olduğumuz gerçeğini değiştiremiyoruz.

    Modaya katkıları
    Adidas ve Puma'nın iki kardeş tarafından Nazi Almanyası'nda olaylı bir şekilde kurulduğunu hepimiz duymuşuzdur. Peki ya Boss'un da bir Alman markası olduğunu biliyor muydunuz? Belki de biraz "koyu" bir Alman markası. Çünkü Hugo Boss bu markayı Nazi modasını yaymak için kurmuştu. Şuan ise dünyada modanın en saygın markalarından biri. Nereden, nereye..

    Film endüstrisine kazandırılanlar
    Nazi Almanyası propaganda filmlerine ve reklamlara son derece önem veriyordu. Bunun nedeni tabi ki devamlılığı sağlamak idi. Bu yüzden film endüstrisine harcanan astronomik rakamlar sayesinde manyetik banda kayıt ve kamera rayı gibi sistemler ilk olarak Naziler tarafından kullanıldı. Bugün ise Hollywood'da hala en çok kullanılan yöntemlerden biri.

    Roketler
    Roketler konusunda bir uzman ve Nazi Partisi'nin üyelerinden olan Alman Wernher Von Braun; ikinci Dünya Savaşı'nda hem Amerikalı'lara hem de Almanlar'a yardımcı oldu. Yardımlarından dolayı Amerikan vatandaşlığına davet edilen von Braun burada geliştirdiği roketler sayesinde, insanoğlunun Ay'a ayak basmasını sağladı.

    Otobanlar
    Onların deyimi ile "autobahn"lar yine Naziler'den dünyaya miras bırakılmış bir buluş. Amacı tüm ülkeyi birleştirmek olan otobanların yapımında 100 bin kişi görev aldı ve dünyaya büyük bir örnek oldu. Almanlar şuan hala dünyanın en gelişmiş otoyol sistemine sahiptir.

    Volkswagen
    "Halkın arabası" anldıbına gelen gelen bu köklü markanın Hitler'in emri ile hayata geçirildiği biliniyor. ZAmanında 990 Mark’a -neredeyse küçük bir motorgiblet parası- satılan bir Volkswagen'i yollarda çalışır vaziyette görmemiz ise üstün Alman mühendislik zekasını gösteriyor. Ayrıca o döneme kadar yapılan arabaların 2 kişilik olmasına karşın Adolf Hitler'in çocukların da arabalara binebilmesi için 4 koltuklu yapılması emrini verdiğini biliyor muydunuz?

    Yoksulluk programları
    Naziler'in bütün Almanlar'ın belli standarda ulaşması yönünde uyguladıkları bir politika anlayışı vardı. Bunu sağlamak için yüksek derecede Nazi subayları bile evlere gidip bağış topluyordu. Çok başarılı bir program olmasının yanısıra çok da yararlı bir propagandaydı. Hitler bu sayede yoksul kesimin önemli ölçüde desteğini toplamıştı.

    Sigara yasağı
    Bir kampanya olarak başlatılan ve halka sigarayı bıraktırmayı veya sigaradan uzaklaştırmayı amaçlayan bu yasak dünyada bir ilkti. Halka açık alanlarda, restoran ve toplu taşıma araçlarında tütün ve tütün ürünlerinin içilmesini yasaklandı. Bunun nedeni ise Hitler'in sağlıklı bir Alman nesli istemesidir.

    Av yasağı
    Hala çoğu batılı ülke tarafından kullanılan av kısıtlaması ve av yasağının öncüsü Naziler'dir. Bu yasağın nedenini "ülkenin doğasını korumak" olarak nitelendiren Hitler amacına ulaşmış gibi görünüyor. Zira Almanya'nın hemen her ormanında hala kurtlar bulmak mümkün.
    Denek hayvanlarının yasaklanması
    Şuan dünyada işleyen bir yasa olarak; belirli hayvanların deneylerde kullanımının yasaklanması Nazi Almanyası'nın dünyaya kazandırdığı en "insancıl" şeylerden biridir. Bu yasa 1933 yılında yürürlüğe girmesine rağmen, o dönemde Yahudi, çingene ve eşcinseller üzerinde yapılan deneylerin serbest olması ise çok içler acısıydı.

    EMEĞE SAYGI ALIRIM Bi ŞUKUNU
    ···
   tümünü göster