/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +154 -9
    1.Yüzyıl:Roma imparatorluğu
    Roma imparatorluğu, Roma Cumhuriyeti'nin Augustus liderliğinde MÖ 1. yüzyılda yeniden örgütlenmesiyle kurulan Antik Roma devletidir. Uzun yıllar Akdeniz çevresinde hüküm süren Roma imparatorluğu, 375 yılındaki Kavimler Göçü'yle başlayan karışıklıklardan sonra 395 tarihinde doğu ve batı olmak üzere ikiye ayrıldı.

    2.Yüzyıl:Roma imparatorluğu

    3.Yüzyıl:Doğu Roma imparatorluğu
    Doğu Roma imparatorluğu
    Bizans imparatorluğu, Roma imparatorluğu'nun 295'te Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılmasıyla ortaya çıktı. Başkenti Roma olan Batı Roma imparatorluğu 5. yüzyılda Germen kabilelerinin italya'yı istila etmesi sonucu yıkıldı. Merkezi Konstantinopolis olan ve Bizans imparatorluğu da denen Doğu Roma imparatorluğu ise, bin yılı aşkın süre varlığını sürdürdü.

    4.Yüzyıl:Avrupa Hun imparatorluğu
    Batı Hun imparatorluğu, Hunlar'ın Avrupa'da kurduğu bir imparatorluktur, Türk tarih literatüründe Avrupa Hun imparatorluğu ya da Batı Hun imparatorluğu olarak da adlandırılır. Hunlar, Avrasya kökenli bir boylar konfederasyonudur.

    350 yılında Asya bozkırlarından batı yönünde harekete geçmişler; dönemlerine göre çok gelişmiş silah ve donanımları, yüksek hızları ve üstün savaş taktikleriyle önlerine çıkan kavimleri sürerek ya da egemenlik altına alarak Avrupa'nın neredeyse tamdıbını işgal etmişlerdir. Hunların baskısıyla oluşan bu büyük hareketlilik Avrupa'nın sosyal, kültürel, demografik yapısını alt üst eden ve bugünkü yapının temellerini oluşturan Kavimler Göçü'nü başlatmıştır.

    5.Yüzyıl:Doğu Roma imparatorluğu(Toparlaniş Dönemi)

    6.Yüzyıl:Sasaniler
    Sasani imparatorluğu, (Sasani Devleti veya Sasaniler ya da Pers imparatorluğu) ikinci Pers imparatorluğu'nun adıdır.

    7.Yüzyıl:Emeviler
    Emevîler, Dört Halife Dönemi’nden (632-661) sonra kurulan Müslüman Arap devleti. Ali bin Ebu Talib’nin 661’de öldürülmesinden sonra başa geçen Emevîler, 750’de Abbâsîler tarafından yıkılıncaya değin hüküm sürdüler.

    8.Yüzyil:Abbasiler
    Abbâsîler Emevî hanedanından sonra başa gelerek islam Devleti'nin yönetimini ve halifeliği beş asırdan daha uzun bir süre elinde tutan Arap hanedan.

    9.Yüzyıl:Abbasiler

    10.Yüzyıl:Büyük Selçuklu imparatorluğu
    Büyük Selçuklu Devleti ya da Büyük Selçuklu imparatorluğu bir Türk-islam devletidir.
    Göçmen Türklerde bozkırdaki ırmakları geçiş büyük önem arzediyordu. Oğuzname'de salı keşfeden kişi boyun önemli bir atası sayılmaktadır. Hanedanın atası olan Selçuk Bey tarafından temeli atılan bu devlet Bağdat'ı kendine başkent yaparak Abbâsî halifesinin koruyucusu konumuna erişti.

    11.Yüzyıl:Selçuklu Devleti
    Anadolu Selçuklu Devleti, Rum Selçuklu Sultanlığı veya Türkiye , Selçuklu Türkleri'den Kutalmış'ın oğlu Süleyman Şah tarafından Anadolu coğrafyasında, 1075 yılında kurulmuş olan bir Türk - islam devletidir.

    12.Yüzyıl:Moğol imparatorluğu
    Moğol imparatorluğu 1182–1294 yılları arası Orta Asya'da kurulmuş eski bir imparatorluk. imparatorluk kurulma döneminde Asya'daki Cengiz Han idaresine boyun eğmiş Moğol ve Türk boylarının birleşiminden oluşuyordu.

    13.Yüzyıl:Moğol imparatorluğu

    14.Yüzyıl:Timur imparatorluğu, Timurlular Fars ve islam medeniyeti unsurları ile Türk-Moğol devlet ve askeri teşkilat unsurlarını bünyesinde barındıran ve soyu Türk-Moğol boylarından biri olan Barlaslar'a dayanan Çağatay Emiri Timur tarafından kurulmuş bir Türk sünni islam devleti.

    15.Yüzyıl:Osmanlı imparatorluğu
    Osmanlı imparatorluğu ya da Osmanlı Devleti, Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye, günümüz Türkçesindeki karşılığı "Büyük Osmanlı Devleti", 1299-1922 yılları arasında varlığını sürdürmüş Türk devletidir. Dünya tarihinin en uzun süreli imparatorluklarından biri olan Osmanlı imparatorluğu; Doğu Avrupa, Güneybatı Asya, Kuzey Afrika ve Atlas Okyanusu doğal sınırlarına ulaşana kadar topraklarını genişletmiştir. Ayrıca daha geniş coğrafyalarda da çeşitli başarılar göstererek kısa süreli olarak Lanzarote (1585), Madeira (1617), Lundy (1627-1632)Vestmann Adaları (1627-1628), Baltimore (1631) gibi bölgeleri fethetmiş ve buralarda üsler kurarak yıldırma hareketlerinde bulunmuştur.

    16.Yüzyıl:Osmanlı imparatorluğu

    17.Yüzyıl:Osmanlı imparatorluğu

    18.Yüzyıl:Fransız imparatorluğu
    Fransa Devleti, XIV. Louis yönetimi altındaki gerek pratik gerek ideolojik koşullar bakımından, her iki alanda önemli sınırlamalar bulunmamasına rağmen zirveye çıkmıştı. XIV. Louis için kişisel itibarla hanedanın ve ulusun itibarı ayrılmaz bir bütündü. Bu yüzden birçok Avrupalı hükümdara örnek olmuştu.

    19.Yüzyıl:ingiliz imparatorluğu
    Britanya imparatorluğu Birleşik Krallık tarafından yönetilen dominyonlar, sömürgeler, protektoralar ve mandalar ve diğer bağımlı bölgelerden oluşan imparatorluktu. 16. ve 17. yüzyıllarda Birleşik Krallık tarafından kurulan deniz aşırı sömürgeler ve ticaret merkezleri olarak başlamıştır.

    20.Yüzyıl:Amerika Birleşik Devletleri
    Amerika Kıtası'nın 1492'de Avrupalılar tarafından keşfinden sonra ispanyollar, Portekizliler, Fransızlar ve ingilizler, buradaki yerli halkların aleyhine toprak sahibi oldular. Avrupalılar, Amerika'daki topraklarını genişlettikten sonra, ingiltere başta olmak üzere çeşitli ülkelerden göçmenler alıp buralara yerleştirerek koloniler kurdular.
    18. yüzyıl ortalarında, bu kolonilerin sayısı 13'e yükseldi ve bu Onüç Koloni, Amerika Birleşik Devletleri'nin temelini oluşturdu. Daha sonra isyan ederek ABDyi kurdular.

    Günümüz:ABD
    ···
   tümünü göster