/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +1
    Lafım kesinlikle Türklüğe değildir. Bir ideolojiyedir. Osmanlı araplaştı diye başlayan Türkçülerin kendileri kimdir diye bir baktım.
    Hepinizin bildiği üzere Osmanlı Devleti son iki yüzyılı adeta büyük bir dibe batmayla geçirdi. Burada beceriksiz veya ajan olan bürokratların da büyük bir etkisi vardı.
    Gözüme bir paşanın adı çarptı. 'Konstanty Borzecki'. Veya diğer adıyla, Mustafa Celalettin Paşa.
    Kendisi Polonya göçmeni ve yahudi bir ailenin 6 çoçuğundan biridir. istanbul'a gelip Müslüman olduktan sonra Mustafa Celalettin ismini aldı. Lakin burada Konstanty Borzecki'nin islamiyeti seçmesi benimsediğinden dolayı değil; Osmanlı ordusuna girebilmek için 'Müslüman olma şartı' bulunduğundan dolayı din değiştirdiğini özellikle vurgulamam gerek.
    Mustafa Celaleddin Paşa Polonya kökenli bir yahudi olmasına rağmen Tanzimat döneminin 'en hızlı Türkçülerinden' biri olarak ön plana çıkar. Bir süre Fransa'ya kaçar ve Fransız ordusunda asker olabilmek için izin ister. Fakat bu talep reddedilir. Osmanlıya tekrar döner. Bu aralar 23 yaşındadır. Ziya Paşa, Namık Kemal ve Şinasi gibi ünlü gazetecilerin üye olduğu '1. Proodos Mason Locasına' üye olur. Osmanlı'daki Türkçülük akımının başlamasında büyük rol oynar. Onun görüşleri Namık Kemal ve Süleyman Paşa'dan başlayarak Türkçülük akımının önde gelen isimlerini bir hayli etkiler. 1869 da Türkçülük akımı için 'Eski ve yeni Türkler' adlı bir eser yazar. (eseri fransızca yazmıştır tabi.) O dönemin Türk milliyetçilerinin başucu kitabı haline gelir kitap.
    Kendisi de Rusya'dan Osmanlı'ya kaçarak Türkçülük akımını başlatanlar arasında yer alan Yusuf Akçura ise Konstant Borzeckinin 'Eski ve yeni Türkler adlı çalışmasını Osmanlı Türklerin arasında yer alan Türkçülük faaliyetlerinin ilk yapıtları arasında sayar.
    Peki Mustafa Celaleddin paşa kim midir? Ünlü şair Nazım Hikmet'in dedesi. *
    ···
   tümünü göster