/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +9 -11
    nı hepiniz görmüşsünüzdür. (Sabahta açtım bu başlığı çalıntı diyen panpa başlık benim ) Peki ne düşündünüz bu başlığı okuduğunuzda? Tabi ki dexer e laf var deyip liseli kardeşimizin salladığı her şeyin doğru olduğunu dünündünüz değil mi?
    işte bu yüzden malesef günahım kadar sevmediğim dexer i savunmuş olucam yine ama gerçekleri anlatmam lazım.

    Beyler liseli kardeşimiz malesef kendisinden beklediğimiz üzere hiçbir araştırma, hiçbir muhakeme yapmadan bir başlık açmış ve yapılan özelleştirmeleri bir dönemde moda olduğu üzere vatanı satıyorlar diye lanse etmiş.

    Peki özelleştirme nedir? Neden yapılır?
    Özelleştirme kâr olarak istediğini alamadığın ve sana yük olan kurumları ihale ile satıp hisselerin genelde %49 unu sattığın ve vergi ile sattığın şirketten gerekli kazancı elde etmektir.
    Bu konuda bizzat yaşadığım şeyler olmasa bu konuyu savunmam hatta belki ben de sizin gibi vatanı satıyorlar diye düşünürdüm.

    Benim bizzat yaşadığım husus türk telekom ile ilgili kardeşlerim; dayım ege bölgesinde bir türk telekom bayisi sahibiydi ve işler çokta iyi değildi. Sahibi dayım olduğu halde biz bile ev telefonunu kestirmiştik ve o dönem bir çok abone telefonu kestiriyordu. Sonra türk telekom özelleştirildi ama liseli kardeşimizin zütünden salladığı gibi amerikanın falan olmadı.
    Türk telekom hisseleri şu şekilde;
    %55 Oger telecom (sahibi saudi oger olup kendisi suudi arabistanlı)
    %30 Devlet hazinesi
    %15 Halka Açık

    Liseli kardeşimiz nasıl zütünden amerikanın diye salladı bilmiyorum ama what the fuck yani amk??

    Şeker fabrikası israilin demiş
    33 tane şeker fabrikası var ve bir çoğuna 2008 de özelleştirme işlemi uygulandı ama geneli yerel türk şirketlerine satılmış.
    Kaynak: http://www.turkseker.gov.tr/OYKkararlari.aspx

    Tekelede israil demiş
    Tekelde şeker fabrikaları gibi ayrı ayrı özelleştirilmiş yani sigara fabrikaları ayrı alkollü içecek fabrikaları ayrı ayrı özelleştirilmiş. Bayağıda karmaşık bir satış olmuş ve genel olarak ABD şirketlerine satış yapıldığı görülmekte.

    Sümerbank ingiltere demiş :D
    En büyük fiyaskoda bu; sümerbank 10 ağustos 2001 de OYAK holdinge satılıyor(mevcut hükümet akp değil) oyak holding ise ordu yardımlaşma kurumu demektir ve yönetimi eski korgeneraller barındıran türk şirketidir. 2008 de ise ING banka satılmıştır.
    ING hollanda şirketidir. What the fuck ingiltere?

    Petkim değil pektim yazmış onuda ben düzelteyim. Amerika demiş
    %62 SOCAR azerbeycan petrol şirketi
    %38 halka açık şirket

    Bir iki tane kaldı ama eminim onlarda yanlıştır bakamıcam merak edenler kendiside bakabilir zaten.

    Özet: Bir andaval çıkıp bir laf etti mi araştırın o kadar.
    Özelleştirme elbette her şirket için beklenen verimi sağlamamıştır ama en basitinden GSM operarörlerine bakalım; hepsi devletin olsa ve her yöne 100 dk 40 TL dese nolacak mecbur verecez o parayı ama şu an 3 GSM şirketi arasında köpek gibi rekabet var ve fiyatlar uygun.
    ···
   tümünü göster