/i/Sağlık

sağlık ile alakalı her şeyin sorulup paylaşılacağı yer
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +2
    Öncelikle merhaba arkadaşlar organ bağışı nedir nasıl yapılır organ bağışı için yaş sınırı ve organlarınızı nasıl bağışlarsınız bunları kısaca açıklıcam.
    Ben bir sağlıkçıyım ve bu konuda sizi bilgilendirmek ve teşvik etmek istiyorum. Türkiyede 30.000 den fazla insan organ nakli beklemekte.

    Organ bağışı için nereye başvurabilirim?
    Canlı vericiden organ bağışı için alıcı adayı hasta ile bir organ nakli merkezine başvurmanız yeterlidir. Öldükten sonra kullanılmak üzere organlarınızı bağışlamak için büyük hastanelerin organ bağış ünitelerine ya da Türkiye Organ Nakli Vakfına başvurabilirsiniz. Bu vakıflarda iki şahidinizle dolduracağınız form ile organlarınızın öldükten sonra bağışlanmasını talep edebilirsiniz.

    Organ bağışı için yaş sınırı var mıdır?
    Organ nakli yasasına göre canlıdan canlıya organ bağışında 18 yaş altındaki kişilerden organ alınmaz. Ancak, kadavradan yapılan bağışlarda yaş sınırı yoktur.

    Ölen bir kişinin organları alınırken vücut bütünlüğü bozulur mu?
    Yaygın inanışın tam tersine ölen bir kişinin bağışlanan organlarının başka hastaların tedavisinde kullanılabilmesi için organ çıkarım ameliyatının normal ameliyathane koşullarında ve normal ameliyat tekniklerine göre göre yapılması gereklidir. Tıpkı canlı bir insana ameliyat yapıyormuş gibi. Eğer karın içi organlar çıkarılacaksa göbek üstü ve altı bir orta hat kesisi ile, kalp ve akciğerler çıkarılacak ise göğüs kafesi ön duvarından yapılacak bir orta hat kesisi ile çıkarılır.

    islam Dini ve Organ Bağışı
    islam Dininde canlı veya ölü insanların vücuduna zarar vermek yasaktır. Bununla birlikte islam dininde başka bir insanın yaşdıbını kurtarmak, zor durumda olan insanlara iyilik amacıyla yardımcı olmak esastır. Kur’an-ı Kerim’deki Maide Suresi’nin iki ayeti insan yaşdıbını kurtarmanın ve yardımlaşmanın önemimi açıklamaktadır: 

    “iyilik ve takva üzerine yardımlaşınız.” (Maide Suresi 2. Ayet)

    “Kim bir kimseye hayat verirse, o sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanır.” (Maide Suresi 32. Ayet)

    Maide Suresi’nin bu iki ayeti ve islam’ın insan yaşdıbına verdiği önem dikkate alındığında organ bağışlamanın ve dolayısıyla organ naklinin islam öğretisi ile çelişmediği görülecektir. 
    ···
   tümünü göster