/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    0
    kanser ve doğal afetlerin doğal kötülük olduğuna kim karar verdi?
    ···
    1. 1.
      0
      kötülük=>kötü durum

      insanların canına, malına, sağlığına mal olan durumlar kötüdür diyebiliriz. deniyor da zaten felsefi yazında.
      ···
      1. 1.
        0
        dostum tanrı yoksa kanser ve doğal afetler doğal kötülük sayılamaz. neden dersen. tanrı yok demek her şey tesadüf eseri gerçekleşiyor demektir.bu durumda bazı insanların kansere yakalanması ve doğal afetlerde ölmesi tamamen şansla alakalıdır.Ya da bu durumlara maruz kalmak insanın kendiyle alakalı bir durumdur. evini sağlam yaparsan mesela depremde göçük altında kalmazsın. volkan dağlarının yanına yerleşim yerleri kurmazsan volkanda yanmazsın. radyasyona maruz kalmaz, sigara içmezsen kansere yakalanmazsın. organik olan ve kimyasal içermeyen gıdalar tüketirsen kansere yakalanmazsın. Akraba evliliği yapmazsan çocuğun sakat doğmaz. Kanser ve doğal felaketlerin ağır sonucunun temel sebebi insan davranışlarıdır.Sen aslında tanrı yok derken semavi dinlerin tanrısını kastediyorsun ama ben deistim ve bizimle iletişim kurmamış bir yaratıcıya inanıyorum sadece.
        ···
      2. 2.
        0
        Fakat bazı şeylerin önüne tamamen geçemiyorsun. tsunami veya volkan patlamaları güzel örnekler buna. hatta genetik hastalıklar da buna giriyor, çünkü o hastalığa sahip kimsenin suçu yok. insanlar yeterli bilgiye sahip olmadığı için hata yapabilirler ama o zaman omniscient ve omnipotent bir tanrı varsa müdahale etmesi gerek buna. en üstün ahlakilik bunu gerektirir. teistik tanrılardan bahsettiğim belli değil mi? teistik olmayan tanrı algıları için bir şey demiyorum çünkü umrumda değil pek.

        bir de iyilik ve kötülüğün objektif olduğuna inanıyorum, yani ahlaki rölativist değilim. dediğim durum da zaten tanrı varsa geçerli. tanrı varsa kötülük problemi büyük sorun.
        ···
      3. 3.
        0
        tsunami sonucu ölmemize kötülük diyorsun.bu yüzden tanrı yoktur diyorsun. çünkü tsunami oluşumuna tanrı izin veriyor.bu açıdan bakarsan ölümlü olmamız başlı başına bir kötülük. tsunamide ölmekte ya da genç yaşta kalp krizi geçirerek ölmek arasındaki farkı bana söyleyebilir misin? bu durumda kalp krizi geçirmekte kötülük sayılmalı.ya da ölüme sebep olan bütün nedenler senin açından bakıldığında kötülük oluyor.
        ···
      4. 4.
        0
        teistik olmayan tanrı algıları umrumda değil derken saçma bulduğun için mi yoksa tanrının olma olasılığı olmadığı için mi önemsemiyorsun?
        ···
      5. diğerleri 2
   tümünü göster