/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    +81 -9
    10. fin putperestliği: estonya, finlandiya taraflarında hristiyanlıktan önce etkili olmuş çok tanrılı din. ukko, thor gibi hava durumuyla ilgilenen tanrılarıyla meşhur olmuştur.

    bu inancın en fantastik öğesi, dünyanın bir ördeğin yumurtasından yaratıldığına dair olan inançtır, diyebiliriz.

    9. canaanite dini: bugünkü akdeniz ve ürdün nehri arasındaki bölgede etkinliğini sürdürmüş din.

    bu dindeki en popüler mit, baal ile ölüm tanrısı mot'un arasındaki kavgadır. mot ölüm anldıbına gelen satrançtaki mat, mate'i çağrıştırdı bana. neyse, ölüm tanrısı kolaylıkla baal'ı etkisiz hale getirip kuraklığa neden olmuş. bunun sonrasında el adlı tanrının başını çektiği diğer tanrılar bir araya gelip baal'ın tutsaklıktan kurtarmışlar. o arada bakire tanrıça anat, yeraltı dünyasına sızıp mot'u öldürmüş ve savaşın sonunu getirmiş.

    ilerleyen dönemlerde israilli fetihçiler tarafından süpürülen bu dinin biraz da fazla saçmalıktan ötürü çökmüş olabileceğini düşünüyorum. zira en önemli mit'i, akasya durağı bölüm sonlarına benziyor.

    8. atenizm: antik mısır'da m.ö. 14. yüzyılda görülmüş antik bir din. tutanc'mon beybi'nin babası akhenaton tarafınan icat edilmiş bu din onun ölümüne değin 20 yıl sürmüşse de mısır'ın çehresini acayip değiştirmiştir. ayrıca bu inanışta cehennem olayının olmaması da süper bir detaydır. ama yine de yitip gitmiştir işte 20 yılda.

    7. minoan dini: girit uygarlığı'nın dini olarak da bilinen bu dinde inananlar boğa maskeleri ve boynuzları takıp hayvanları devirmeye çalışır ve genelde de tanrıçalara ibadet ederlerdi. en bilinen tanrıçası her şeyi doğurduğuna inanılan bereket tanrıça'sıdır.

    6. mitraizm: zamanında romalı askerler arasında popüler olmuş, kökeni farslılara dayanan, farslılarla yapılan savaşlarla roma'ya taşınmış din. bu dinin takviminde mitra'nın doğum günü 25 aralık olarak kutlanırmış ve isa'nın doğum gününün de 25 aralık olması nedeniyle kafalarda bazı soru işaretleri olmasına neden olmuştur.

    5. maniheizm: iran'da m.s. 3. yüzyılda doğmuş bombastik din. kurucusu olan mani, kurumsal davranamayarak dininin adını da maniheizm koymuştur ve amaç olarak da zoroastriyanizm, budizm, hristiyanlık gibi bütün inançları biraraya getirmeyi belirlemiştir. daha sonra bu amaçla misyonerleri dünyaya yayılmışsa da özellikle çin'den oldukça kötü bir reaksiyon almış ve katledilmişlerdir.

    bu inanışa göre bir gün ışığın ve karanlığın savaşı gerçekleşecektir. ki bu miti derinlemesine incelediğimizde star wars senaryosuna benzemektedir. adem ve havva'nın kötü ruhlardan, isa'nın ve kendisinin (mani) iyi ruhlardan yaratıldğını düşünen mani, bu savaş neticesinde ne olacağının spoilerını o dönem vermemiştir.

    4. tengricilik: ata sporumuz olan din. türkler ve moğollar arasında bir dönem acayip popüler olmuşsa da, popstar, survivor birincilerine yaptığımız vefasızlık gibi, o dönem popülaritesini kaybeder kaybetmez inananlarının sayısı da dibe vurmuştur.

    m.ö. 3600 - 1200 arasında yaşanmış olan bu dinde at kurban etmek vardı. (at mı?) hrıstiyanlığa ve putperest inanışa benzer pek çok öğeler mevcutmuş bu dinde ve 23 aralık önemli bir gün olarak kutlanırmış.

    3. aşurizm: gönül isterdi ki aşure sevenler tarafından kurulmuş bir dinmiş diyelim ama değil. asurlular tarafından kurulmuş olan çok tanrılı bir dinmiş.

    bu inanışta babil dininin meşhuru olan marduk'un da aralarında bulunduğu 20'ye yakın tanrı toplanmış ve hepsinin de asur denilen tek bir tanrının bir yönünü ifade ettiği iddia edilmiştir.

    toplama bilgisayar toplayan adamlar gibi tanrı toplayan asurlular bununla da yetinmemiş hıristiyanlıktaki, budizmdeki yaygın hikayeleri de almış, büyük tufan, babil kulesinin inşaası, yaradılış efsanesi gibi olayları biraraya getirerek adeta game of thrones'u o dönemde yazmaya çalışmışlardır ama olmamıştır tabii.

    2. vedizm: m.ö. 1500 - 500 yılları arasında etkili olmuş, hinduizm - brahmanizm tarzı din. çoktan seçmeli tanrılı olan bu dinde doğanın ve ahlakın tanrıları olmak üzere bir ayrım vardı.

    sadece indra tanrıların tanrısıydı ve şeytan'ların annesi olarak nitelenen diti'nin çocuklarını öldürüyordu. doğmamış son çocuğunu, sihirlerle kormuaya çalışan diti'nin rahmine yıldırım gönderen indra bu doğmamış çocuktan seyreltilmiş, daha az etkili 49 şeytanın ortaya çıkmasına neden olmuştur.

    1. olmec dini: amerika'da aztek ve maya'ların m.ö. 1400 - 400 arasonda inandıkları fantastik din.

    danslar, maskeli ritüeller, insan iyileştiren rahipler, uyuşturucu halisünasyon partileri gibi organizasyonlarıyla oldukça değişik işlere imza atan bu dinin belki de en bombastik tarafı tanrılara insan kurban edebilmesiydi. iddialara göre bir insanın canlı canlı kalbi sökülürmüş bu dinin kurban verme festivalinde.

    bugünde değin 10 adet olmec tanrısı tespit edilmiştir. bazı araştırmacılar bütün tanrılara eşit yaklaşılıyordu dese de bazıları olmec diğelerine göre bir adım öndeydi iddiasındadır.
    ···
   tümünü göster